29. mrt, 2013

Rijker dan rijk!

Mijn verontwaardigeheidsgevoel steeg weer eens naar het kookpunt, toen ik via de zender Holland Doc 24 naar een documentaire keek.

Deze documentaire Park Avenue geheten, gelieerd aan een gebouw dat staat in New York waar alleen superrijken wonen, ging over de huidige structuur in de Amerikaanse samenleving. De rijken worden rijker en de armen worden steeds armer.

Sociale vangnetten verdwijnen omdat ze zogenaamd te veel geld kosten en de totale staatsschuld wordt groter en groter.

Dat is de rode draad van deze documentaire.

Bij het kijken zag ik schrikbarend veel overeenkomsten met hoe het momenteel in Nederland gaat.

Heftig en schrikken geblazen, omdat ik dacht dat we nog niet zo hard op weg waren om dezelfde fouten te maken als Amerika.

 

Het komt er eigenlijk op neer, doordat rijke mensen zich allerlei constructies kunnen veroorloven, om belasting te besparen.

Grote bedrijven die hun CEO een ruim 200 maal hoger salaris betalen, als de gewone werknemer, en ga zo maar door.

Verdienen deze mensen dit dan ook? Natuurlijk niet niemand heeft zoveel tijd in zijn leven tot zijn beschikking, dat je de uren kan werken die dit soort bedragen rechtvaardigen.

Dan nog het feit dat deze mensen menen, dat zij minder belasting hoeven af te dragen, omdat zij al zoveel doen voor de samenleving.

Dit is arrogantie ten top, denken dat je beter bent als een ander, niemand is een beter mens als die zwerver die zijn krantjes verkoopt voor de supermarkt.

Ook de CEO niet, maar toch gebeurt dit!

Op grote liefdadigheidsfeesten worden gigantische bedragen aan goede doelen geschonken, daarmee koopt een rijke zijn schuldgevoel af, voor zover hij/zij dit heeft.

En wordt de illusie geboren, dat rijke mensen een grotere financiële bijdrage leveren aan de maatschappij. Niets is minder waar dit soort giften, zijn een soort van eigen controle hebben over hetgeen wat je aan de maatschappij betaald, en is vaak nog fiscaal aftrekbaar ook. En wie betaald dat dan? Juist ja “gewone mensen”!

 

In Amerika zie je dat dit soort gedrag, tot grotere armoede leidt en een grotere staatsschuld. Dit heeft weer gevolgen voor alle zaken die een samenleving draaiende houden. In en in triest natuurlijk, het is eigenlijk het leegroven van een land.

Als je erg rijk bent ga je gewoon weg als alles leeggeroofd is, en je laat het land kapot en berooid achter.

In Nederland zie je dit soort gedrag steeds vaker en vaker, we zijn hard op weg om een tweede Amerika te worden, willen we dat echt?

Lekker dan, een goede beloningstructuur is goed, en nodig om mensen te stimuleren om hun best te doen, maar als je heel veel verdient moet je ook meer belasting betalen.

En er zijn best manieren te bedenken om het voor iedereen leuk te houden.

 

Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig, als we maar willen!

 

Eppo

 

Opmerkingen

30.03.2013 13:43

Kees Otte

Eppo, je hebt helemaal gelijk, kijk hoe het ook kan, je zit een etage hoger dan de twee (drie) heren die het tegenovergestelde laten zien.