17. apr, 2013

Volk van Jankers!

Goed nieuws voor natuurliefhebbers er is een Wolf gesignaleerd 15 km over de Duitse grens bij het plaatsje Meppen, op de hoogte van Emmen (Drente).

Is het niet fantastisch, de Wolf weer terug in onze bossen, het werd tijd dat wij weer naast de grote grazers een grote carnivoor in onze natuur terug krijgen.

Wolven zijn prachtige dieren om naar te kijken en een echte aanwinst voor onze fauna.

Helaas waren er direct al weer tegenstanders op de kust.

Dit waren natuurlijk lieden uit de Agrarische hoek, die klaagden dat Wolven Schapen en Koeien kunnen eten.

Waar maken zij zich druk om? Hun dieren zitten de meeste tijd van het jaar binnen in veel te kleine hokjes, ik heb een Wolf nog nooit een staldeur zien openen en een

Kalf eruit zien halen.

Mensen zijn graag bang voor het onbekende, als de Wolf terug is mag je van geluk spreken als je er een te zien krijgt. Laat staan dat die beesten achter je aan komen!

 

Als er iets nieuws komt, kiezen mensen er altijd graag voor om hun eigen pad te kiezen, en alles moet daar dan voor wijken.

Zo vergaat het ook de terugkeer van de Vos in West-Friesland, vorig jaar is er een heel nest met jonge Vosjes in koele bloede vermoord door z.g.n. weidevogel liefhebbers.

Deze pseudo natuurliefhebbers zijn graag bezig met het promoten en beschermen van de weidevogels, zij zien graag een weiland met een paar honderd Kieviten, Scholeksters en Grutto’s. Niet natuurlijk maar zij zien dit graag zo, en alles wat af en toe graag een vogeltje eet moet wijken.

Dit is absurd en slachtpartijen zoals vorig jaar in Twisk moeten echt over zijn, anders laat ik persoonlijk in hun weilanden rovers als Bunzingen, Vossen en Marters los om al die vermalijde weidevogels op te vreten.

Niet uitvoerbaar natuurlijk maaar het lucht wel even op.

 

De natuur weet zelf wel wat goed voor haar is, evenwicht heet dit met een mooi woord.

Natuurlijk evenwicht, in een weiland horen niet zo veel vogels, een paar is prachtig maar een Vos houd de populatie in toom.

Zo zal het ook de Wolf vergaan als hij weer terug keert vrees ik, natuurlijk als je in een gebied waar Wolven lopen je schapen ook los laat lopen, bestaat de kans dat ze wel eens een Lamsboutje nuttigen. So What dan doen wij toch ook wel eens!

Laat de Wolf doen waar hij goed in is, de ontbrekende schakel zijn tussen de grote grazers enerzijds, en het landschap anderzijds.

Last heb je niet van die dieren, hooguit wat gehuil bij volle maan maar dat doet de gemiddelde krolse huiskat ook wel eens.

 

Als we toch een nieuw koningslied maken, dan stel ik de volgende regels voor.

 

Volk van klagers volk van jankers zijn wij Oranje gezind,

Laat ons leren de natuur te laten,

Dat is hetgeen dat ons verbind.

 

Eppo