24. apr, 2013

Prietpraat!

Mensen zijn een kei in veel zeggen en weinig betekenis, dit is een genetisch bepaalde eigenschap die moedertje natuur ons gegeven heeft.

Deze eigenschap wordt meestal niet veel goeds toegedicht, maar toch dient het ergens voor. Z.g.n. Prietpraat wordt meestal gebruikt door mensen die geen gat meer in iets zien. Hierdoor gaan ze medemensen zand in de ogen strooien, als een soort van afleidingsmanouvre van hun eigen falen.

Neem nou het verhaal van de afgelopen dagen over onze nationale schuld, deze loopt op dit moment op met € 819,00 per minuut.  Is dat erg? Ach weet je, het is niet goed maar dramatisch is dat nu ook weer niet. Maar de gemiddelde mens zal denken oh oh wat vreselijk, doe iets regering!

Daar zitten de bewindslieden op te wachten, de Nationale Wringer is weer uit de kast gehaald, en binnenkort kunnen we weer een bezuinigingsronde tegemoet zien.

Zo werkt het dus, strooi zand in de ogen om iets te doen wat impopulair is!

 

Dat bewindslieden dit doen kun je verwachten, ze zijn zo opgeleid, of zo omhoog gevallen of….. nou ja bedenkt het maar…….!

Maar ook de gewone mens bedient zich van dit natuurlijk afweer meganisme.

Iemand die vreemd gaat strooit met een tal van afleiding manoeuvres, zoals “ik moet overwerken”, “zomaar bloemen mee nemen”, of “s’ avonds nog even langs een vriend of vriendin”. Herkent u dit? Let dan goed op!

Je kunt de zandstrooierij ook op het werk meemaken, let goed op collega’s die altijd proberen om de werkzaamheden die aan hen zijn toebedacht, te delen met collega’s, of collega’s die hun werk net zo lang laten liggen tot een ander het heeft opgelost. Deze collega’s komen er eigenlijk zelf niet uit wat hun werk betreft, maar durven dit uit hoofd van hun functie niet hardop te zeggen.

 

Vroeger toen ik nog een heel klein jongetje was, en geloof mij dat is al heel lang geleden. Was er op tv een Zandmannetje die slaapzand in je ogen strooide.

Als kind vroeg ik mij al of dat geen pijn deed al dat zand in je ogen, mijn moeder vertelde dat dit geen zeer deed, ja alles om je maar aan het slapen te krijgen.

Iets later kwam er bij mij verontwaardiging opzetten, hoe haalt die mislukte marionet het in zijn hoofd om zand in de ogen van kinderen te strooien.

Ook dit was een vorm van Prietpraat, vertel kinderen dat er een zandman is die zand in je ogen gooit, rillend lig je dan in bed te wachten tot hij komt, je durft niet te bewegen of op te staan, laat dat nu precies zijn wat de ouders van je willen!

 

Zo zie je maar, de natuur verloochent zich niet!

 

Eppo