25. jun, 2013

Ontwikkeld genoeg?

Als ik vroeger iets kreeg te horen over de ontwikkelingslanden, moest ik eigenlijk altijd aan Afrika denken.

Natuurlijk er waren wel eens grapjes zo van dat fotorolletjes (ja die waren er toen nog) naar de ontwikkelingslanden werden gestuurd, maar daar trapte ik mooi niet in.

Kindertjes met hongerbuikjes, vliegjes op het gezicht een ellendig gezicht, dat is zeker. Het waren beelden die je deden geloven, dat je het zo slecht nog niet had in Nederland.

Intussen zijn we heel wat jaren verder, de wereld is behoorlijk veranderd, en…… de ontwikkelingslanden zijn meeveranderd.

Ontwikkelingshulp is er nog steeds, en verschaft vele mensen een baan zowel hier in Nederland als op locatie in Afrika.

Ontwikkelingshulp is booming business geworden en er gaan miljoenen in om.

Het concept  is hetzelfde gebleven, waarom zou je als iets goed werkt, het helemaal anders gaan doen?

 

Tegenwoordig is ontwikkelingshulp door slimme marketeers een product geworden waarmee veel geld kan worden verdiend.

Foto’s van kinderen met hongerbuikjes, nu dik door de fastfood ketens, en vieze vliegjes die met zorg op de gezichtjes van de kindertjes worden geplakt.

Merkkleding en sneakers verkopen nou eenmaal slecht als ontwikkelingshulp.

De Afrikaantjes stappen tegenwoordig na een dagje zielig doen, ook lekker in hun nieuwe bolides, waarmee ze direct naar hun favoriete restaurant rijden.

Het is allang niet meer zo dat ze echt honger lijden, wij hebben ze afgelopen jaren zoveel geleerd op het gebied van Agrocultuur, dat ze allang zelf hun eten kunnen verbouwen.

Ze exporteren zelfs naar hun buurlanden.

Maar ja de blanke mens wil graag superieur zijn, en daar hoort nou eenmaal een gevoel van goed doen bij.

 

Blanken willen graag voor veel geld hulp bieden, waterputten graven. Iets wat de Afrikanen zelf allang al niet meer doen, want ze hebben zelf ook waterleidingbedrijven.

Maar ja de blanke mens wil graag een goed gevoel dus graven maar, en dat terwijl er rijen goed geklede Afrikaantjes, staan te kijken naar een bleekscheet die als een bezetene in de grond staat te hakken, onderwijl uitstamelend “straks kunnen jullie dit allemaal ook zelf”.

De Afrikaners lachen zich rot, blanken komen voor veel geld gaten in de grond graven, die wij straks met onze graafmachines weer dicht mogen gooien.

Ja dat is ontwikkelingshulp anno 2013, vroeger ging je tegen kost en inwoning heen, maar nu als betalende gast.

Tijden veranderen, als de mensen in Afrika iets van ons hebben geleerd, dan is dat het vermogen om met zo min mogelijk moeite, zo veel mogelijk te verdienen.

En maar voor de toeristen lekker dansen in een rieten rokje, lekker geld verdienen, Afrika is ėėn groot attractiepark. Leuke dieren op Savanne annex wildpark, en semi wilde stammen die z.g.n. nog in hutjes wonen. Gelukkig mogen ze na sluitingstijd naar huis, lekker voor de tv op de bank zitten.

 

Afrika, het is niet meer wat het is geweest!

 

Eppo