30. jul, 2013

Te vuur en te zwaard!

Op een camping is het met mooi weer, aan het begin van de avond altijd een drukte van jewelste.

Iedereen is druk met het bereiden van zijn avond eten, en men staat druk te roeren in potten en pannen.

Zo ook de familie Jousma, zoon Popke heeft de klus op zich genomen om eens lekker eten voor iedereen te gaan maken.

Hij heeft besloten om de BBQ eens lekker op te stoken, en diverse soorten vlees te gaan grillen.

Eerst de BBQ gevuld met houtskool en aanmaakblokjes, de fik erin en wachten maar, in de tussentijds mooi even het brood gesneden en de salade gemaakt.

Toen alles klaarstond en Popke naar de BBQ toeliep zag hij nog maar weinig vuur. Er kringelde een klein beetje rook omhoog, maar van een goede grill situatie is nog geen sprake.

‘Hoe kan dat toch’? Dacht Popke bij zichzelf, ‘ik heb toch alles gedaan wat moest’.

Vader Ben kijkt het met lede ogen aan, maar wil zich er vooralsnog niet mee bemoeien. Dat duurt zo nog een half uurtje, en vader Ben kan zich niet meer inhouden. Hij roept met luide stem, ‘aan de kant laat mij maar even.’

Popke stapt opzij, en ziet hoe zijn vader met een blauwe flacon met spiritus naar de BBQ toeloopt. ‘Ik zal je laten zien hoe je een fikkie stookt’ roept vader Ben.

Zoon Popke roept nog, ‘niet doen dat kan niet’ maar het is te laat.

Ben sproeit rijkelijk met spiritus op de BBQ, waarvan hij denkt dat deze uit is.

Toch niet helemaal, want als Ben voor de 2e keer zijn flacon leegspuit schiet een grote vuurbal vanuit de BBQ omhoog, alles verschroeiend wat in zijn bereik komt.

Gelukkig mist de vuurbal vader Ben, maar helaas raakt het vuur de tent, die onmiddellijk in lichterlaaie staat. Het duurt niet lang of de vlam slaat over naar de tent van de buren. Zo gaan er 8 tenten op in vlammen voordat de campinghouder de brand kan blussen.

Vader Ben probeert nog in zijn beste Frans zijn excuses aan te bieden, maar het is te laat, het gezin Jousma wordt alla minute van de camping verwijderd.

Vader Ben en moeder Nelleke ruimen zwijgend de restanten, van hun kampeer avontuur op, en stappen in de auto.

Als ze wegrijden zegt Ben, ‘het was toch een rot camping, je kon je kont niet keren!’ De andere gezinsleden doen er het zwijgen maar toe, wetende dat je vader Ben beter niet kan tegenspreken op dit soort momenten.

 

Tenslotte trekken de betweters de kaart!

 

Eppo