3. okt, 2013

Part of the deal!

'Meneer van der G u mag binnenkort op proefverlof.’

Zo klonk het bericht wat de moordenaar van Pim Fortuyn onlangs in het huis van bewaring kreeg.

‘Eindelijk’ dacht van der G. kan ik weer eens lekker naar huis toe.

Ondanks dat hij van tevoren wist hoe lang hij moest zitten, was het toch een lange tijd. Maar ja het was nou eenmaal part of the deal!

De deal die hij had gesloten met 2 mannen in lange regenjassen, die hem op een mooie avond in 2002, thuis in Harderwijk kwamen opzoeken.

De mannen die eerst niet wilden vertellen wie hun had gestuurd, deze mannen hadden een voorstel, een voorstel wat van der G. niet kon weigeren. ‘We weten wat je hebt uitgevreten als milieuactivist, dingen waar je nooit voor veroordeelt bent,’ sprak een van de mannen.

Van der G. schrok, en de mannen vervolgden hun verhaal.

 

‘Jij moet Pim Fortuyn neerschieten’, zei de man met de lange jas.

‘Maar waarom zou ik dat doen?’ Zei van der G.

‘Gewoon omdat jij veel schulden hebt en je straf moet uitzitten,’ zeiden de mannen in de lange jassen.

Van der G werd figuurlijk in de hoek gedrukt en zag geen uitweg meer.

Twee mannen in lange regenjassen, gestuurd door de gevestigde orde van die tijd in 2002. De deal was destijds, kwijtschelding van alle straf en schulden, tevens inkomen voor het gezin tijdens de detentie.

Zo moest het gaan en zo gebeurde het, de rest is iedereen bekend!

Maar nu na al die jaren komt van der G. vrij, en kan hij weer als vrij man de wereld ingaan. Jammer dat de pers er lucht van kreeg, was niet de bedoeling, zucht de gevestigde orde van 2002.

Van der G. nu schuldenvrij voelt zich een rijk man, zo goed heeft hij er nog nooit voor gestaan. Tenminste financieel gezien.

 

Met zijn vrouw heeft hij al besproken dat ze naar het buitenland gaan om te wonen. Van der G inmiddels meester in de rechten geworden, door studie in de bajes, weet dat hij op zijn hoede moet zijn.

Hij heeft genoeg vijanden, weet hij!

Van der G. komt vrij volgens afspraak, part of the deal niet meer en niet minder. Een staatsman vermoorden, daar kom je normaal gesproken niet zomaar mee weg. Laat staan strafvermindering.

 

Van der G wel, gewoon conform afspraak!

 

Eppo