22. nov, 2013

Up weet ik niet meer date!

Afgelopen week was er in het nieuws een bericht, waar ik even over moest nadenken. Het nadenken ten spijt snap ik het nog steeds niet!

Het ging over het jaarlijks updaten van een Euthanasieverklaring.

Updaten jaarlijks? Hoe zie je dat nu voor je?

Nou gewoon jaarlijks even langs de huisarts en opnieuw je handtekening zetten, voor het feit dat je dood wilt als je ongeneeslijk ziek wordt, of handelingsonbekwaam.

Simpel toch? Nou niet helemaal er zitten toch wat haken en ogen aan.

Updaten Euthanasieverklaring? Welke briljante geest heeft dit bedacht?

Je moet wel van een hele verre planeet komen, als je zo briljant bent dat je dit kunt bedenken. Nou dan ben je echt iemand!

 

Zieke geest, als je bij je volle verstandsvermogen zo’n verklaring ondertekend, wil je er toch niet elk jaar aan herinnerd worden?

Je weet heus wel dat je de verklaring hebt ondertekend, en als het nodig is komt die vanzelf een keer op tafel.

En stel je voor dat je net voor de update dement wordt, dan kun niet tekenen, en ben je gedoemd om de komende 20 jaar als leipe loetje door het leven te gaan. Daar heeft natuurlijk niemand aan gedacht, stelletje dombo’s! Updaten ik kan er gewoon niet bij!

In Nederland wat zich toch profileert als beschaafd land wordt je de mogelijkheid ontnomen om menswaardig te sterven.

 

En waarom zou je altijd ziek moeten zijn om dood te mogen gaan?

Stel je bent gezond en je hebt er gewoon geen zin meer in!

Onze overheid doet er tenslotte alles aan om je leven zo miserabel mogelijk te maken. En op goede een dag trek je het niet meer en ben je het leven zat!

Ook al ben je 25 jaar als je niet meer wilt. Dan hoort het zo te zijn dat je naar het ziekenhuis gaat, een medicatie krijgt en menswaardig kan sterven. Tenslotte, je vraagt toch ook niet zelf om het leven? Je wordt ook zomaar op deze aardkloot, waar van alles mis is geschopt!

Laat staan als je ongeneeslijk ziek bent. Zelfs dan mag je niet menswaardig sterven. Ze maken dan ook veel liever een proefkonijn van je, door je allerlei enge behandelingen te laten ondergaan.

Nee we hebben nog een lange weg te gaan op dit gebied!

 

Sterven echt! Het is je goed recht!

 

Eppo