24. dec, 2013

Crisis Kerst!

Het was weer bijna kerst, en de familie de Konink uit Wassenaar maakten zich op voor een paar mooie dagen.

Toch was het dit jaar anders voor de Koninkjes, normaliter lieten zij hun protserige villa versieren door het plaatselijke tuincentrum, maar dit jaar hadden zij besloten om hetzelf te doen.

Vader had gezegd het is crisis wij gaan hetzelf doen dit jaar.

Moeder en de kinderen hadden nog geprotesteerd, zo in de trant van we hebben toch geld genoeg?  En wij kunnen het toch betalen?

Maar vader was niet van zijn idee af te brengen.

En zo kwam het dat een week voor de kerst, de hele familie bezig was om het huis van binnen en buiten te versieren.

En dat lukte ook nog heel aardig, de grote hal van de villa rook naar een hele grote kerstboom. Het was een lust om te zien. alles zag groen en overal hingen mooie lichtjes.

 

Toen alles binnen klaar was moest natuurlijk de buitenboel ook feestelijk verlicht worden. Omdat kosten nog moeite werden gespaard, was er een hoogwerker gehuurd, om de lichtjes in de top van het dak te kunnen bevestigen. Moeder en de kinderen gingen alvast boodschappen doen. Want de inwendige mens mag natuurlijk niet worden vergeten.

Vader stapte in de bak van de hoogwerker, en stuurde zichzelf naar het hoogste puntje van het dak. Daar aangekomen kwam hij erachter, dat de hoogwerker net niet hoog genoeg kon komen. Vader klom op de rand en zo kon hij er net bij. Nadat hij een paar lampjes had opgehangen, wilde hij nog even naar de rand van het dak, dus nog even verder een arm uitgerekt en……..shit……nee help!!!! Vader kon zich nog net vastgrijpen aan de dakgoot en zijn benen op de rand van het bakje houden.

 

De afstand bediening hing aan een draad tussen het bakje en het huis in, het lukte vader net om op een knop te drukken. BZZZ de hoogwerker begon langzaam te zakken, vader gaf een duw tegen de dakrand, en hij belandde achterover in het bakje van de hoogwerker, die er door de klap direct mee stopte. Oh nee wat nu weer, op alle knopjes gedrukt maar hij deed niets meer. Klik klik shit.. wat nu weer? De hoogwerker was niet meer voor of achteruit te branden. Het controle lampje gaf aan dat de accu leeg was. Vader zuchtte waarom hij? Waarom nu?

Er zat niets anders op om maar te wachten in het bakje tot de rest van de familie thuis zou komen. Na een paar uur in het bakje kwam de rest van de familie aan, en niet veel later werd vader uit zijn benarde positie bevrijd. De voorgevel was versierd net zoals de hele tuin, dat zou een mooi spektakel worden vanavond.

 

Moeder was in huis druk bezig in de keuken om het Kerstdiner voor te bereiden, en de kinderen keken tv.

Vader liep de hal binnen en constateerde dat de Kerstboom toch een beetje scheef stond. Het was al een heel werk geweest om de boom binnen, en ook nog overeind te zetten. Maar met behulp van wat touw vastgemaakt aan wat leidingen bleef de boom staan.

Maar een klein beetje scheef, dat wel. Vader mopperde, hij wist van zichzelf, dat hij zich er aan zou gaan ergeren komende dagen.

Het zou een obsessie gaan worden, die scheve boom.

Vader besloot om de boom recht te gaan zetten.

Heeft u wel eens gezien hoe een dergelijke boom staat? De voet staat in een metalen houder die verstelbaar is, en vader besloot om de boom vanuit de voet bij te stellen.

Zo gezegd zo gedaan, vader draaide en draaide, en inderdaad de boom ging steeds rechter staan. Nog een paar slagen en het is goed, vader weet wel hoe het moet! Opeens een krakend geluid, en de boom begon vervaarlijk heen en weer te zwaaien, het was net windkracht 10 maar dan zonder wind! Een enorme knal en de stam van de boom schoot uit de standaard, de boom maakte een zwiepend geluid en zeeg ter aarde!

Met een plof alsof een houthakker de boom had geveld! En niet veel later klonk het geluid van een gesprongen waterleiding, die de boom a passant van de muur had afgerukt! De hal stond binnen no time helemaal blank, vader gooide snel de buitendeur open, gelukkig het water golfde naar buiten toe. Het leek wel een snelstromende rivier! Nadat de boel een beetje was opgedroogd besloot Vader om de buitenverlichting uit te gaan proberen. De stekker verdween in het stopcontact en de villa baadde in een zee van licht! Het leek wel een pretpark zoveel lichtjes het was een prachtig gezicht. Moeder en de kinderen liepen naar buiten, “Oohh wat mooi” riepen moeder en de kinderen. Ze stonden al een tijdje te kijken toen een penetrante brandlucht hun tegemoet kwam.

Vader keer achterom en zag dat het stopcontact waar alles op was aangesloten begon te smelten, oh nee dat ook nog!

Door een te zware belasting van het stopcontact, was er brand onstaan die binnen een paar minuten was uitgegroeid tot een enorme vuurzee.

De villa brandde tot op de grond af, en de familie moest noodgewongen de kerst doorbrengen in een hotel.

Vader besloot om nooit meer te gaan doe het zelven!

 

Ieder zijn vak, Ieder zijn gemak!

 

Eppo