15. apr, 2014

King of the night!

Heeft u het ook gelezen morgen ochtend gaat het toch weer gebeuren?

Er zal nachtvorst zijn, en uw pas aangeschafte plantjes lopen het risico te bevriezen. Niet goed voor u, maar wel voor uw tuincentrum!

Nachtvorst je vraagt je af hoe men een dergelijk woord bedenkt.

Ik denk dat het heel vroeger is bedacht door mensen, die nog geloofden in Ijsheiligen en andere Sagen.

Als je een volkstuinder bent, en je hebt Boerenkool op je tuin staan, dan weet je dat het voor de smaak het beste is, als er nachtvorst over de Boerenkool heen is geweest.

In gedachten zie ik onze koning Willem Alexander al over de Boerenkool heenvliegen, niets is natuurlijk minder waar. Het enigste waar onze koning tegenwoordig nog overheen gaat begint met een M.

En geef hem eens ongelijk?

 

In de tijd van Myten en Sagen was het zo dat de nachtvorst een verschijnsel was, dat er voor zorgde dat het zaaisel, om een vroege oogst te kunnen krijgen bevroor. De Nachtvorst was een zwarte figuur, die als een soort van Magere Hein, in het holst van de nacht rondwaarde over

s’ lands akkers. Hij teisterde de boeren door hun prille gewas te laten bevriezen, en de arme bevolking geloofde er heilig in.

Zodra de zon wat hoger ging staan, kwamen de Ijsheiligen de Nachtvorst wegjagen, dit luidde dan de periode in, dat gewassen niet meer konden bevriezen. Het begin van de zomer zou je kunnen zeggen.

En dat geldt nu nog steeds.

 

Zodra de zonnestralen eind maart hun eerste warmte afgeven, rept een ieder zich naar het tuincentrum. Deze centra’s verleiden de mensen om allerlei perkgoed te kopen, stiekum hopende dat alles weer gaat bevriezen tijdens een flinke nachtvorst. Je zou denken dat gebeurt je maar 1x?

Maar nee er zijn mensen die dit elke keer, jaar in jaar uit weer overkomt.

En de tuincentra varen er wel bij!

Ik heb toch al een hekel aan tuincentrums, deze steevast veel te vroege  feestdagen vierende koophuizen van wellust, wekken bij mij een soort allergie op. Waar anders kun je eind september al naar een Kerstshow?

Ja zeker in het tuincentrum! Maar wie wil dat nou? Hele volksstammen zo blijkt ieder jaar maar weer.

 

Mooie plantjes kopen met mooi weer, wacht tot half mei deze keer!

 

Eppo