2. mei, 2014

Rot Tonde?

Ik erger mij er heel vaak aan, voor Nederland is het inmiddels een begrip in het verkeer. De Rotonde! De uit Engeland overgewaaide verkeersregelaar is alweer een tijdje in ons land.

In mijn jeugd had je alleen de hele grote Rotondes, u weet wel die waar je met angst en beven je rijexamen moest doen.

Maar nu zie je ze echt overal, op kleinste klote weggetjes waarbij je je afvraagt waarom zijn er hier van die….#%^* Rotondes?

Als we zonodig Engels moeten doen, kunnen we net zo goed per direct links gaan rijden!

Maar goed het is niet anders, en eerlijk is eerlijk, op drukke wegen is het een oplossing. Maar waar ik mij het meest aan erger zijn die Rotondes, die op een eenzame polderweg kunnen oprijzen, als een soort van Alpe d’Huez. Dat zijn van die bergen waar je niet overheen kunt kijken, en dat is irritant. Als je zo’n berg etappe oprijdt zie je niet of er aan de andere kant iets aankomt.

 

De verrassing die je krijgt als opeens een kolos van een vrachtwagen, de hoek omzeilt. De adrenaline stoot die je dan krijgt, is met geen pen te beschrijven. En als je de heuvel hebt genomen, en je lichaam is schokkend de overdosis adrenaline aan het verwerken, slaak je een zucht van verlichting! Of je schreeuwt het uit van pure onmacht, allerlei verwensingen aan het adres van de vrachtwagen. Frustatie dus, nee ik vind dat een Rotonde overzichtelijk moet zijn, je kunnen zien wat er aan de andere kant op je af komt rijden.

Stel je voor dat een Engelsman per ongeluk de Rotonde op zijn Engels oprijd? Zie je hem pas als je er al bovenop zit?

 

Goed het komt niet vaak voor! Maar toch!

Ik pleit er dan ook voor om alle Rotondes met een kleine Vesuvius in het midden, af te graven. En wel zo snel mogelijk!

Tot die tijd zitten we nog met de ellende, en dienen we heel behoedzaam een verhoogde Rotonde op te rijden.

Het beste is om even uit te stappen, voordat je de Rotonde oprijd en de berg op te lopen. Eenmaal op hoogte zie je perfect wie er aankomt rijden.

Zo kun je op gepaste wijze voorzichtig passeren, en blijft alles heel.

 

Rotondes verrijken ons leven misschien, zolang je ze maar kunt overzien!

 

Eppo