15. mei, 2014

Opperdehop!

Ik val maar gelijk met de deur in huis, er staat ons een enorme ramp te wachten. En nee die wordt niet veroorzaakt door de overheid.

Nee het is vele malen erger, de ramp is straks niet meer te overzien!

Het is de prijs van Hop! Hop wordt komende tijd heel veel duurder.

Nu zullen er genoeg lezers zijn die niet weten wat Hop is, en waar het voor wordt gebruikt. Het wordt gebruikt bij het brouwen van bier.

Hop geeft het bier zijn bittertje, en is onmisbaar als ingrediënt!

Maar nu gaat de prijs fors omhoog en er dreigt een tekort!

Vreselijk toch? Zonder Hop geen bier, en zonder bier geen tevreden bierdrinkers! Er moet wat worden gedaan, dit kan echt niet.

Het is allemaal de schuld van de kleine brouwerijen, zij creëren meer vraag naar Hop, en drijven de prijs per kilo enorm op!

 

Het is tegenwoordig erg hip om in het klein een lekker ambachtelijk biertje te brouwen. Aangezien ik zelf een verdienstelijk gebruiker ben van het gerstenat, juich ik deze ontwikkeling van harte toe.

Maar aan succes zit dan helaas toch ook weer een schaduwkant, als we heel veel lekkere biersoorten in onze biergarten willen hebben, zijn er veel ingrediënten nodig, anders lukt het brouwen niet!

Jarenlang was er meer als genoeg Hop op de markt. Nederland was een kleingebruiker, we kweekten zelf wat, en we importeerden het uit Tsjechië. Dit ging jarenlang goed en de prijs bleef stabiel.

Maar nu is er meer vraag als aanbod, en de prijzen schieten de pan uit.

Dit is natuurlijk een nationale ramp, en al helemaal in deze tijden van crisis. Een duurder biertje is toch wel het laatste waar we op zitten te wachten?

 

In deze barre tijden heb je als mens af en toe een verzetje nodig, het biertje helpt een mens aan een stukje ontspanning.

Wat is er nou nog mooier als lekker in het zonnetje te zitten, achter een goed glas bier? Dat is pure ontstressing, en dat is hard nodig om ons door de crisis te slepen. In zekere zin is het eigenlijk een medicijn, het helpt je tenslotte om te ontspannen.

Feitelijk zou bier vergoed moeten worden door de zorgverzekeraar, maar goed dat is een andere discussie.

Maar het mag niet gebeuren dat het bier duurder wordt, er zal meer Hop verbouwd moeten worden. We hebben akkers vol met Broccoli, Bloemkool en wat al niet meer. Er is van alles teveel, en op de veiling wordt het doorgedraaid. Als we nu eens 30% van de akkers bestemd voor het verbouwen van groente, gaan gebruiken voor het verbouwen van Hop?

Ja toch?

 

Ik sta soms versteld van mijzelf, ik schud de oplossingen zo uit mijn mouw!

 

Eppo

 

Opmerkingen

16.05.2014 20:19

Mans Mesken

Daar ben ik ook voor!