5. aug, 2014

Pieterman!

Terwijl de zomer in volle gang is, en de stranden bommetje vol liggen, is het nu opeens uitkijken geblazen, tenminste als je de zee in gaat.

Je loopt n.l. de levensgrote kans, om door een Pieterman te worden gestoken. En nee hiermee bedoel ik niet het hulpje van Sinterklaas.

Een Pieterman is een visje, familie van de Baars en rijkelijk voorzien van stekels. Bij een Baars is dat niet echt gevaarlijk, maar als je gestoken wordt door een Pieterman, ben je de klos!

Een Pieterman is namelijk giftig, niet zo giftig dat je direct dood neervalt, maar je kan er best pijn door krijgen, en last van hebben.

Pietermannen, ik had er wel eens van gehoord, maar dat ze nu in de ondiepe wateren voor de kust het op ons hebben voorzien baart mij zorgen.

 

Waarschijnlijk zijn ze met miljoenen gekomen, en liggen ze tussen de muien te wachten op mensen die zich in het water durven te wagen!

En als een argeloos slachtoffer de zee inloopt, stormen duizenden Pietermannen op hem of haar af, de persoon die dit overkomt weet niet hoe of hij/zij het heeft. Felle steken in de benen, en andere zich onder water bevindende regionen, het enigste dat telt is, dat je zo snel mogelijk het water uit moet!

Met van vergif opgezwollen benen strompel je het water uit, als je geluk hebt tenminste. Haal je het niet dan zullen de golven je verzwelgen en verdrink je genadeloos.

Pietermannen, een vis om rekening mee te houden!

 

Zwemmen in open zee, nu even niet!

Of is het allemaal paniekvoetbal­? En is de Pieterman wel giftig, maar niet zo agressief als in mijn voorbeeld?

Een Pieterman is behalve giftig ook een zeer goed eetbaar visje.

Mensen die de Japanse keuken kennen, weten dat er in Japan ook giftige vissen in de Sushi worden verwerkt! En als dat op de juiste manier gebeurt, ga je er niet dood van! Ik vraag mij echt af waarom de mens toch steeds dingen moet eten waar een risico aan kleeft?

Mij niet gezien, ik laat de Pietermannen met rust, en ga voorlopig niet naar het strand.

 

Ach ik kwam er toch al nooit, al dat zand bah!

 

Eppo