30. okt, 2014

Low Budget?

Kent u het begrip lage lonen landen? U weet wel van die landen waar de mensen voor een habbekrats onze kleding, en allerlei andere zaken maken. Op zich allemaal heel erg zielig zo op het eerste gezicht.

Het zal je maar gebeuren dat je moet rondkomen van 1 dollar per dag?

Maar waar ik mij echt aan erger, is de uitspraak dat wij als consument de schuld dragen van al deze ellende.

Wij consumenten dragen de volledige verantwoording voor deze uitbuiterij? In het begin voelde ik mij heel erg schuldig, en kocht ik dit gevoel af, door geld aan goede doelen in de derde wereld te schenken.

Afkopen van mijn slechte geweten, ja dat is het…. inderdaad.

Maar hoe meer ik er over nadenk, hoe meer kom ik erachter dat dit niet klopt.

 

Het is een grote leugen, iets anders kan ik daar niet over zeggen!

De consument is helemaal niet verantwoordelijk voor de lage lonen.

Natuurlijk genieten wij van goedkope spijkerbroeken en mobieltjes, maar het feit dat de arbeiders die dit in elkaar zetten, maar 1 dollar per dag krijgen, is niet onze schuld!

Het is de schuld van alles en iedereen die vanaf de productie lijn, tot aan het winkelschap verdient aan deze producten.

Zij gunnen de arbeider geen fatsoenlijk loon. Het is ordinaire hebzucht van de mode-giganten, en al die andere grootheden, die het vel over de neus schrapen van deze zielepoten, zij….. die met bloed zweet en tranen onze consumptie bevredigen.

 

Als die z.g.n. grootheden nou eens een duit meer in het loonzakje zouden doen, hoeven wij deze zware last niet meer te dragen.

En kunnen we die spijkerbroek van 2 tientjes gewoon kopen!

Dat is trouwens iets wat ik toch al gewoon zou doen hoor, het gaat tenslotte ook om mijn portemonnee. Wat dacht u dan? Ik leef niet in een derde wereld land. Hier is alles best duur, ons geld is zeker niet eindig?

Ga in India maar eens iets drinken op een terras, veel goedkoper als hier?

Ik weet wel dat er misschien geen terrassen zijn in India, maar als de tussenhandel zijn plicht doet komen die er vast wel!

 

Lage lonen is iets anders, als veel te lage lonen!

 

Eppo