13. feb, 2015

Snackvrees!

Uit een landelijke test van vlees kroketten, bleek dat een heleboel Kroketten te weinig vlees bevatten.

Een Vlees Kroket bevat gemiddeld maar 1,5 gram vlees, in plaats van de 10 gram die wordt belooft.

Verrassing? Nee niet echt. De voedsel industrie geeft ons over het algemeen weinig waar voor ons geld. En waarom zouden ze ook?

De gemiddelde Nederlander onderscheid maar 3 smaken, n.l. zoet, zout en zuur. Bovendien is eten vaak een kwestie van hap slik en spijt, dus proeven doen we toch niet echt. En zo kan de voedsel fabrikant zijn gang gaan. Neem nou een Vlees Kroket, wat is het nou helemaal? Opgestijfde Ragout door Paneermeel gehaald, met hier en daar een hard stukje erin.

En dat harde stukje, daar gaat het om. Dat is het op de verpakking beloofde vlees. Volgt u het nog?

 

Vlees in harde stukjes? Het natuurlijk geen echt vlees, maar een vlees preparaat gemaakt uit een soort schraapsel wat overblijft als je de laatste restjes vlees van een bot afhaalt. Het is een soort vettige pasta, wit van kleur, en als je het bakt wordt het hard. Je snijd het in stukjes en voila the meat is born!

Heeft u nog trek? Als je nagaat hoe ze de ragout maken, wordt het nog smeriger. Ze smelten dierlijk roomboterachtig vet, en doen er smaaktstoffen en een beetje bouillon door, van een blokje natuurlijk!

Dit wordt goed gemengd, terwijl het tegelijkertijd langzaam wordt verhit. Even de kook erover voor het beste mengresultaat, en daarna koud laten worden. Het vet in de ragout stolt weer, en je kunt er Kroketjes van rollen.

 

Die even door het eiwit, gemaakt van water en eiwit poeder gehaald, en dan door het paneermeel, gemaakt van oud brood dat zelfs de eenden niet meer lusten. Dan is er een Kroket ontstaan, die je kunt bereiden in een frituur of oven. Door overmatig zout en vet vinden mensen dit lekker.

U wilt het nog steeds? Een Vlees Kroket? Zonder vlees? Je zou het bijna vegetarisch willen noemen, maar dat kan natuurlijk niet. Want dan koopt niemand het meer! (geintje)

Ach snacks, het is nooit wat het lijkt, maar dat vind schijnbaar niemand echt erg!

 

Snacks vlees of niet? De engelsen noemen het meat!

 

Eppo