7. okt, 2015

Lief!

Wij Nederlanders zijn veel te lief voor deze wereld, jawel, ik zeg het nogmaals,we zijn te lief voor deze wereld!
Hoe dat komt? Geen idee maar het is een feit, misschien komt het doordat we onder zeeniveau wonen, en wij bang zijn dat we onderlopen als we niet lief zijn? Geen idee, en ik weet eigenlijk ook niet hoe het echt zit.
Lief zijn, er zijn al veel liedjes over geschreven, we zingen dan lief zijn voor elkander enz enz…
Maar in het echt zijn we het ook, als een buitenlander bij ons de weg vraagt, dan proberen we de buitenlander in zijn eigen taal te woord te staan. Hoe lief is dat? Gewoonweg te cute!

Waar komt het lief zijn eigenlijk vandaan, waarschijnlijk hebben wij het ooit in onze genen meegekregen van onze voorouders. Zij konden alleen maar overleven door lief en aardig te zijn. Nederland is altijd een klein landje geweest, en Nederlanders konden het zich niet veroorloven om uit de toon te vallen. De grote buurlanden konden je zomaar iets aandoen tenslotte. Lief zijn? We zijn er best goed in.
Maar het moet nu echt anders, het kan allemaal best wat stouter, oke aardig doen is niet verkeerd. Maar wat ondeugender mag best.
Knijp eens in de billen van een collega, of doe zout in de koffie van de directeur. Lachen gegarandeerd! Fluiten naar een dame, en dan snel de andere kant opkijken. Of zomaar iemand opbellen en zeggen dat hij/zij een prijs gewonnen heeft!

Stouter dat moet het worden, waarom? Gewoon om onze plek in de wereld op te eisen. Ook Nederlanders hebben recht op hun ruimte!
Wees ondeugend, doe eens iets wat niet mag. Ga een keer naakt het winkelcentrum in, en kleed je aan in de plaatselijke C&A.
Leg een drol in een gebaksdoos, en laat die bezorgen bij die vervelende buurman. Gewoon doen, niet meer van dat brave, lekker stout dat is de nieuwe Nederlander.
Als een buitenlander voortaan de weg vraagt, geef dan antwoord in het iedere taal, behalve zijn eigen taal, kijk dan zijn we goed bezig en zetten we Nederland op de kaart.
Mensen uit alle windstreken zullen zeggen, Nederland.. daar wonen stoute mensen. En dan…. hebben we ons doel bereikt!

Ondeugend en stout, op die manier worden we probleemloos oud!

Eppo