19. nov, 2015

Het Kleine Gekke Mannetje!

Hij was er altijd, je kwam hem overal tegen. Ook als je dacht hij is er niet, dan kwam je hem vroeg of laat wel weer tegen.
Het kleine gekke mannetje, ik weet eigenlijk niet eens hoe hij echt heet! Dit dacht ik, toen ik het bericht las dat hij was overleden.
Maar toen hij nog leefde zag ik hem soms alle dagen, en ik moest ook altijd lachen om hem. Toch zat er ook een trieste kant aan deze man.
Geestelijk was hij niet in orde, en niemand die naar hem om keek, best wel triest. Maar ik kon toch niet mijn lachen onderdrukken, als ik weer eens getuige was van zijn rare escapades.
Het kleine gekke mannetje, zo gek als een deur, hij gaf het grauwe leven weer kleur.

Hij trok zich echt nergens wat van aan, ik denk nog wel eens aan die keer dat hij in wielrenkledij met klompen er onder aan, door de stad liep.
Of die keer dat hij zijn bed in de stadsgracht gooide, met de mededeling dat hij was uitgeslapen. Hilarische momenten, altijd goed voor een gulle lach. Eigenlijk best raar dat ik niet eens wist hoe hij heette?
Iedereen kon die kleine gekke man, maar niemand leek te weten hoe zijn naam was? Bizar want de man was jarenlang het gesprek van de dag.
Hij was populair, want hij deed dingen die iedereen wel eens zou willen doen. Naakt door de winkelstraat lopen, verkleed als Batman rondfietsen, of mensen laten schrikken! Iedereen wil wel eens stout zijn, maar er zijn altijd genoeg belemmeringen om netjes te blijven.

Maar niet voor het kleine gekke mannetje, hij was alle schaamte voorbij.
Raapte rustig een nog brandende peuk op van de straat. Of pakte een hondendrol met zijn handen, om die vervolgens weer aan een willekeurige voorbijganger te geven. Hilarische momenten, maar nu niet meer.
Ik lees in de krant bij de overlijdens advertenties, overleden Jan Koopstra.
Ik herkende het adres, anders had ik nooit geweten dat hij het kleine gekke mannetje was? Bizar ik kende hem al jaren! Maar nu wist ik pas zijn naam? In de advertentie staan geen naasten of nabestaanden. Die hadden hem waarschijnlijk bij leven al verlaten. Zo is hij heen gegaan, koud en kil en heel alleen. En dat terwijl iedereen hem kende!

Bij leven kun je heel wat zijn, maar als de dood komt, dan ben je weer heel klein!

Eppo