23. nov, 2015

Regeltjes!

Ik weet dat we niet zonder kunnen, maar eigenlijk heb ik er ook een beetje een hekel aan. Waaraan? Aan regeltjes!
En dan bedoel ik niet al die grote regels zoals stoppen voor een rood licht, rechts heeft voorrang, nee dat is gewoon nodig.
Maar ik bedoel meer van die kleine regeltjes, zoals verboden om wild te plassen, of roken op stations alleen bij een rookpaal! U weet wel van die regeltjes, die wij met zijn allen ook heel graag overtreden.
Regeltjes overtreden geeft een gevoel van spanning, en dat is best lekker op zijn tijd. Zwart reizen met de trein bijvoorbeeld, je kijkt in welke coupe de conducteur stapt. Dus pak je er een verder, en je hoopt dat je eerder op de bestemming aankomt, als de conducteur bij jouw zitplaats.
Lekker spannend dus. En dat geeft niks op zijn tijd.

Als het aan onze overheid zou liggen, dan zou iedere burger in het gareel lopen, nooit iets fout doen, en laat staan de regels overtreden.
Maar gelukkig is dat niet de werkelijkheid, mensen zijn de hele dag bezig, met het overtreden van de regels. En dat moet, anders wordt het leven hartstikke saai. dan worden we robots, en wat zou dat erg zijn?
Ik las vandaag een bericht van een man die al 30 jaar zonder rijbewijs, rondrijd in een auto. Oke ik weet wel dat het grote gevolgen kan hebben.
Maar stiekem gniffel ik toch een beetje. Het is dus toch waar dat je zonder rijbewijs een auto kan rijden, als je maar de sleutel hebt?
De politie man die de rijbewijsloze aanhield, gaf een klap op zijn boordcomputer, 30 jaar zonder rijbewijs? Onmogelijk!

Helaas het is toch wel mogelijk, en dat geeft tevens de feilbaarheid van onze samenleving aan.
De man in kwestie kan het nu wel vergeten, maar eigenlijk vind ik dat hij wel recht heeft op zo’n roze pasje!
Regeltjes ze zijn soms onmogelijk en soms dom, maar ze dienen om onze samenleving een beetje in het gareel te houden.
En om een beetje glans aan die samenleving te geven, overtreden wij die regeltjes. En dat is leuk. Want wat is er nu leuker als te gaan wildplassen, waar zo’n bordje hangt waarop staat dat het niet mag? En als de Boa je dan wil bekeuren? Dan draai je jezelf al plassend om en zegt “had u het tegen mij?”


Regels hier regels daar, ze zijn er dus leef er maar naar!

 

Eppo