29. dec, 2015

De Zeeuw!

Een Belgische jager krijgt klappen en breekt zijn kunstgebit, de dader blijkt een Zeeuw te zijn!
Bij een dergelijk bericht lopen de koude rillingen over je rug, een Zeeuw?
De arme jager liep met zijn geweer door het Zeeuwse land, en was hij maar op de paden gebleven. Maar hij zag een mooie fazant lopen, en omdat hij jager is wilde hij die gaan schieten.
De jager keek om zich heen, en toen hij zeker wist dat niemand hem zag liep hij het land op, weg van het pad. “Die fazant, die is voor mij”, dacht de jager. Hij had al een paar honderd meter door het land gelopen, en wilde zijn geweer net aanleggen toen opeens?
Hij hoorde een woeste brul alsof er een beer op hem af kwam, de jager draaide zich halfom, en voelde een harde klap op zijn mond terecht komen. Een woeste kerel van 2 meter lang, met knuisten als mokers en een stel aftandse klompen aan zijn voeten, stond hem snuivend aan te kijken.

Wat moet je hier? Brieste de man, hij had een verweerde kop, met een paar woeste ogen die bijna uit elkaar spatten. Een wildeman zoals ze alleen nog maar in Zeeuws Vlaanderen voorkomen.
En daar moet je als toerist rekening mee houden.
Neem je het risico om naar het Zeeuwse platteland te gaan?
Blijf dan in ieder geval op de paden, er zijn hele goede en mooie fiets en wandelpaden in het Zeeuwse land. Als je daar op blijft gebeurt er niets met je. Maar waag het niet om van de paden af te gaan!
Dan waag je je in het territorium van de Zeeuw, deze wilde stammen pikken het niet dat je zonder toestemming hun land betreed.

Levensgevaarlijk en niet doen dus!
En toch is het best spannend om je in het Zeeuwse land te wagen.
Tuurlijk dat geeft een kick, maar ga dan nooit zonder een goede gids!
Een goede gids weet uit de handen van de Zeeuwse stammen te blijven, een goede gids weet wat wel en wat niet kan.
Zeeuwen kun je het best tegen de wind naderen, dan ruiken ze je niet!
En mochten ze je toch zien? Een goede gids kan aan de lichaamstaal van een Zeeuw zien of hij agressief is of niet. Goud waard zo’n gids, niet op bezuinigen! Zo kun je je best in de natuur wagen!

Zeeuws Vlaanderen the last frontier? Nee hoor ze hebben er ook gewoon bier!


Eppo