4. jan, 2016

Edelwijs!

Het is wat als ik tegenwoordig een bakkerij binnenloop, en kijk wat ik wil bestellen, kan ik er niet omheen. Spelt, ja inderdaad Spelt, het nieuwe eten. Het zit tegenwoordig echt overal in, in koekjes, in brood of in crackers, je kunt het gewoonweg niet meer negeren
Spelt is een soort van oergraan, zo leggen de voorstanders van dit fenomeen ons uit. Het is eigenlijk nog precies zo, zoals het graan in het Stenen Tijdperk was. En dat is veel gezonder, niets geen gepruts in de genen van de planten, geen selectie, maar gewoon puur natuur.
Ik denk er het mijne van.
Als Spelt al eeuwen hetzelfde is, dan is het eigenlijk gewoon gras?

In de oudheid kwam men er achter dat wij als mensen gras niet kunnen verteren, dus ging men het gewas veredelen, men wilde een beter verteerbare grassoort. Ons huidige graan dus!
Maar nu is al het jarenlange veredelingswerk, helemaal teniet gedaan!
De mensen willen terug naar de natuur, men wil weer grazen in de weide!
Zijn we nou helemaal? We kweken tegenwoordig de mooiste graansoorten, voor de heerlijkste broden, het lekkerste gebak! Jarenlange selecties van de mooiste planten, die ons hebben gebracht, daar waar we nu staan!
En dan komen er een paar van die boeren met een bos stro, en dat is dan een superfood?

Het is verschrikkelijk en ik kan er niet over uit, we vreten gewoon weer gras. En dit kunnen wij helemaal niet goed verteren, het is eigenlijk niet te geloven. Ik blijf gewoon genetisch gemanipuleerde zachte bolletjes eten. Als ik wil grazen was ik wel een koe geweest, ja toch?
Laat een ander maar een graskoekje nemen, mij niet gezien.
Zolang ik niet mekker gaat het goed!
Terug naar de natuur is soms best goed, maar we moeten niet overdrijven. Nog effe dan krijgen we ook nog een lang en een kort been!
Lekker handig voor het grazen op de dijk!
Doe maar gewoon en stop met die Speltzooi, uiteindelijk is het gewoon weer de zoveelste bevlieging van de mens!

Spelt is een mooi soort gras, maar nog lang geen veredeld gewas!

Eppo