6. jan, 2016

Nep of Fake!

Het was weer een vruchtzame week voor de Italiaanse politie.
Ze deden een enorme vangst, ze hebben namelijk voor duizenden euro’s aan Pauselijke nepzegeningen onderschept!
Nepzegeningen? Ik viel even stil toen ik het bericht las.
Nep? Alles aan de Paus is toch nep? Alleen omdat hij met zijn toverstokje langs de stapel zegeningen heeft gezwaffeld, zijn ze opeens echt?
Ik geloof er niet in! Ik ben nog nooit iemand tegen gekomen die na ontvangst van een zegening van de Paus, opeens alles mee kreeg in zijn leven. Maar de Italiaanse politie gelooft er heilig in, de zegeningen die zij hebben onderschept, zijn namaak niet van echt te onderscheiden.
Het gaat hier natuurlijk om valse documenten die niet uit het Vaticaan komen, maar toch heb ik moeite met het woord nep.

Die hocus pocus van de Paus, is dat dan zo heilig? Dat dit een document echt maakt? Natuurlijk als hij ze zelf zegent, dan is het originieel aangeraakt door de Paus himself. Maar de zogenaamde uitwerking die een dergelijk document moet hebben, is niet meer dan een placebo!
U weet wel zo’n namaak medicijn.
Het is zo dat hele volksstammen geloven in de Paus, kijk maar met Pasen dan staat het St. Pietersplein helemaal vol? Ook dan spreekt de Paus de zegen uit. Maar ook dan heb ik nog nooit, iemand uit een rolstoel op zien staan, om vervolgens gewoon weg te lopen.
Er zijn Illusionisten die mij meer hebben verbaasd.
Maar ik dwaal af, de nepzegeningen, goed voor duizenden Euro’s.

Hoe kan het dat ze zoveel waard zijn? Waarom geeft de Paus ze niet gratis weg? Oke tegen verzendkosten is ook prima! De kerk hoeft er niet bij in te schieten.
Dat zou pas echt Christelijk zijn, al het goede delen met elkaar.
Is dat geen fijne gedachte? Een zegening for free? Als je nieuwe zieltjes wil winnen, is dat een prachtig statement!
Ik moet wel eerlijk zijn, het is zo dat de opbrengst van de zegeningen onder de armen worden verdeelt. Alleen de armen van wie? De kasboeken des heren zijn lastig leesbaar. Ik ga maar uit van de goede bedoelingen.
Al heb ik mijn twijfels, maar dat komt omdat ik een ongelovige ben.
En als je niet bij de club hoort, mag je ook niet in de keuken kijken.

Komt de kerk geld te kort? Dan telt de Paus zijn zegeningen!

Eppo