14. jan, 2016

Whale Away!

Het is me toch wat, de ene Potvis na de andere strand op Texel.
Het lijkt wel of ze de weg volledig kwijt zijn, maar is dat wel zo?
Onderzoekers hebben al gezien dat de gestrande dieren in goede gezondheid waren. Dus dan is het niet waarschijnlijk dat de Walvissen per ongeluk op ons Waddeneiland terecht zijn gekomen.
Nee dat is niet waarschijnlijk, er is iets anders aan de hand.
Het antwoord van deze tragedie ligt in alle waarschijnlijkheid op Texel zelf. Texelaars zijn behalve schapenboeren ook van oudsher Walvis jagers.
Vroeger gingen ze in kleine bootjes de zee op om Walvissen te harpoeneren, levensgevaarlijk was dat.

Dit mag natuurlijk niet meer, Walvissen zijn beschermd en daarom heeft Nederland de Walvisvangst al jaren afgezworen, tenminste?
Nederland wel maar Texel? Die doen echt wat ze zelf willen.
Natuurlijk ze mogen niet meer op Walvissen jagen maar dat wil niet zeggen dat het niet meer gebeurt?
Tegenwoordig zetten ze techniek in, met een speciaal apparaat waarmee ze onder water Walvis geluiden nadoen, laten ze de arme dieren stranden.
Meestal kwamen er maar 1 of 2 op af en hadden ze genoeg om de winter door te komen. Maar nu is het een beetje uit de hand gelopen.
Er zijn er niet 2 gekomen maar wel 7, en dat was natuurlijk niet de bedoeling. Twee Walvissen laten stranden en dan s’ nachts de dieren slachten en het vlees en spek over de vrieskisten van de Texelaars verdelen, dat was goed te doen. Iedereen van het eiland hielp mee, en nog voor het krieken van de dag waren alle sporen uitgewist.

Maar nu? Natuurliijk zeggen ze dat ze het niet begrijpen en dat ze het erg vinden. Ecomare komt onderzoek doen. En zo lijkt het alsof ze onschuldig zijn die Texelaars.
De Texelaars gaan een zware nacht tegemoet, die 7 Potvissen moeten de vriezer in, en dat is best veel werk. Morgen ochtend is alles weg, dat zal je zien. Dan zitten de Potvissen in de vriezer verdeelt over honderden diepvrieszakjes van Albert Heijn. Ecomare zegt dat ze er een aantal terug naar zee hebben kunnen slepen, en de kous is af. Of……..?

Texelaars stoere mannen? Of de slagers van de Wadden?

Eppo