4. feb, 2016

Onzichtbare handen!

Soms gebeuren er in het leven van die rare dingen. Dingen die je niet zomaar kunt verklaren maar als je er een beetje aandacht aan schenkt.
Dan zie je precies hoe het zit. Lekker vaag allemaal weer, maar we maken dit soort dingen dagelijks mee.
Neem nou mensen die als klokkenluider door het leven gaan, door allerlei misstanden van grote bedrijven in het openbaar te brengen, lopen ze groot gevaar. En opeens zijn er overal mensen die je verraden, allemaal lieden die al hielenlikkend door het leven wensen te gaan.
Mensen die graag een ander dwarszitten, waarom? Gewoon omdat ze er zelf beter van hopen te worden.
Zelf heb ik altijd een broertje dood aan dit soort mensen. Het vervelende is dat je niet direct in de gaten hebt dat ze iets doen. Maar opeens zijn daar de gevolgen, die je vervolgens keihard treffen.

Onzichtbare handen zijn dat, verlengstukken van het gezag. Wars van alle grijze tinten, die het leven van gewone mensen de moeite waard maken.
Onzichtbare handen zijn overal en nergens, net als jij je afvraagt waarom iemand iets weet, terwijl je deze persoon helemaal niet hebt gesproken, dan weet je het zeker. De onzichtbare handen hebben hun werk weer gedaan. Je kunt boos worden of verdrietig maar het kwaad is al geschied.
Zelfs als het gezag helemaal niets tegen je wil doen, omdat ze het wel best vinden allemaal, dan dwingen de onzichtbare handen het gezag tot actie, want meestal weten ze genoeg over het gezag, om zich als horzel in hun pels te nestelen. En dat wil het gezag ook liever niet, want pottekijkers zijn al helemaal niet welkom.

Onzichtbare handen, je herkent ze vaak pas op het moment, als je er het nadeel van ondervind. En het kwaad is dan al reeds geschied.
In tijden van oorlog zorgen onzichtbare handen ervoor dat mensen worden opgepakt, en worden doodgeschoten. Dan is het allemaal wat harder. Maar in vredestijd vallen er geen doden gelukkig maar.
Maar ze kunnen wel veel irritatie opwekken, en dat doen de onzichtbare handjes maar al te graag!
Ik ben blij dat ik ze niet ken, en ik hoop ze ook nooit te leren kennen.
Maar waarschijnlijk kennen ze mij wel, en ga ik dat merken, binnenkort of veel later.

Onzichtbare handjes? Zonder wantjes?

Eppo