4. dec, 2017

Sinterklaas Stress?

Toen vanmorgen even lekker van mijn ochtend ontbijtje een bakje yoghurt met muesli zat te genieten, veerde ik plotseling op. Ik zat zo'n ontbijtshow te kijken en daar gebeurde het volgende.
Een of andere juffrouw die zich een opvoed deskundige noemt, vertelde dat kinderen last kunnen hebben van Sinterklaas Stress?
Goh dat heb ik nooit geweten, Sinterklaas Stress? En dat onze kinderen daar last van hebben, echt nooit geweten?
De mevrouw in kwestie was zelf moeder van 4 kinderen, dus deskundig zal zij ongetwijfeld zijn. Maar Sinterklaas Stress, wat erg is dat eigenlijk!
Kinderen kunnen niet slapen van de spanning, en worden vaak midden in de nacht wakker, ze willen elke dag hun schoen zetten en nog veel meer van dit soort narigheid. Wat erg voor die kinderen vreselijk gewoon!
Ik dacht altijd Sinterklaas is gewoon een kinderfeest, maar dat kinderen hier gestrest door kunnen raken, nee dat heb ik nooit geweten?

Ach natuurlijk wel, als ik een beetje in mijn eigen herinneringen spit, voel ik het klamme zweet nog tussen mijn bilnaad.
Och man wat waren we bang voor Zwarte Piet en Sinterklaas, je had het idee dat hij alles kon zien. Tussen half november en 6 december, was je continu gespannen. Slapeloze nachten had ik. En als ik door het dakraam naar buiten keek, leek het net of Zwarte Piet naar je zat te loeren.
De volwassen mensen in de familie deden er vaak nog een schepje bovenop.
Of ik wel wist dat de Sint alles wist? Hij wist ook wel dat ik mijn zusje wel eens plaagde. Ook dat je stiekem een appel had gepikt uit de kist, voor de deur bij de groenteman. Je doodvonnis was getekend, zo voelde het.
Je was er geweest, bij de intocht durfde je de Sint echt niet aan te kijken.
Bang als je was, stel je voor dat hij je herkende als dat vervelende rot jongetje.

Maar de kinderen van nu hebben last van Sinterklaas Stress? Laat mij niet lachen! De stress van nu is nog maar een fractie van wat het ooit was!
Meegenomen worden naar Spanje was geen feest, maar een straf.
Levenslange dwangarbeid in de Pepernoten fabriek was je lot, als je geluk had!
Als je echt stout was geweest, ging je levend in de molen, die je zou gaan vermalen tot grondstof voor pepernoten.
Dat was pas stress, tegenwoordig met die gekleurde Pieten die geen enkele autoriteit uitstralen, daarvan is toch niemand bang? Donkere inktzwarte Pieten, dat is pas eng! En als hij dan met verdraaide stem tegen je sprak, deed je het bijna in je broek. Dat was pas stress, van angst durfde je echt niet naar beneden te gaan om je schoen te checken, bang dat je met de Roe zou krijgen. Dus lieve kinderen wees maar blij dat je nu leeft, want vroeger was het echt veel slechter. Dat kun je van mij aannemen!

Als je vroeger de Sint de hoek om zag komen, werd het tijd om je broek te verschonen!

Eppo

 

Opmerkingen

04.12.2017 19:42

r.kuiper

daarom had moeder dus zo,n grote was,ik dacht dat het door 4 kinderen kwam maar mis dus