8. feb, 2018

To die or not to die?

Het is een goede zaak dat het euthanasievraagstuk steeds bespreekbaarder wordt.
En dat is hartstikke fijn, want iemand ondraaglijk laten lijden is onmenselijk.
Maar toch is de politiek terughoudend om de wet te veranderen, en ik heb daar zo mijn eigen gedachten over.
Euthanasie is iemand die het zelf wil, helpen bij het sterven. Dit is met strenge regels omgeven. Je kunt het niet zomaar laten uitvoeren.
Maar wat gebeurt er als we Euthanasie volledig gaan toestaan?
Dan kan iedereen die het wil er tussenuit knijpen, op zich is dat je goed recht natuurlijk? Maar wat nu als de overheid denkt die wet is mooi, wij gaan er ook gebruik van maken?
U kunt erom lachen maar ik ben serieus! De overheid zou gezien de huidige overbevolking, zo maar eens kunnen denken komt dat even mooi uit?

Stelt u zich eens voor je wordt geboren en je sterfdatum wordt bij je geboorte vastgesteld. Dan komt op de afgesproken datum het geblindeerde busje voorrijden om je op te halen. Een man stapt uit en belt bij je aan, en zegt "gefeliciteerd met uw sterfdag, heeft u er zin in?"
Ziet u het al voor u? U stribbelt nog wat tegen, maar de man is onverbiddelijk tijd is tenslotte tijd.
Of stel dat uw sterfdag niet wordt bepaalt, maar dat de overheid er zelf een draai aan mag geven. Durft u dan nog in bezwaar te gaan tegen die belastingaanslag? Of een grote mond opzetten, tegen die vervelende gemeente handhaver? Ik kijk wel uit.

Een commissie bepaalt dan wanneer u wordt opgehaald, ze gooien alle namen in een hoge hoed, en trekken er iedere week eentje uit.
Of indien u in die leuke huurwoning zit, die een vriend van een commissie lid ook wel graag zou willen hebben? Dan valt uw naam zomaar uit de hoge hoed vandaan. Het is een daarom ook een heel moeilijk vraagstuk, Euthanasie!
Je weet nooit hoe de bal rolt en wanneer je aan de beurt bent!
Maar het zal dan altijd op een onverwacht moment zijn, net zoals nu eigenlijk.
Het is natuurlijk wel een verschil, of dat je zelf dood neervalt, of dat een vreemde vent zegt dat je dood moet!
Daarom is het misschien maar goed dat er nog geen echte vrijstelling is, en dat het nog een beetje achter gesloten deuren moet plaatsvinden.
Het is goed om te kunnen sterven indien je ondraaglijk lijd, maar het is nog beter als een ander er niet over beslist.

Doodgaan maar niet heus, is gelukkig nog steeds een eigen keus!

Eppo