25. sep, 2018

Upside Down!

Ik heb er lang op gestudeerd maar ben er nu toch helemaal uitgekomen.
Het hedendaagse bedrijfsleven is in de ban!
Niet in de ban van de ring maar in de ban van het z.g.n. piramide model.
Een hedendaags bedrijf van een beetje omvang is, als je het schematisch uitbeeld een omgekeerde piramide.
Ik hoor u al denken huh? Waar heeft hij het nou weer over?
Ik bedoel het zoals ik zeg, een omgekeerde Piramide, zeg maar een driehoek op zijn punt.
En dat zit als volgt! Een modern bedrijf heeft een brede bovenkant, in deze brede bovenkant zitten de z.g.n. CEO'S vroeger ook wel directie geheten.
Net daaronder zitten de managers, deze zitten soms boven en soms ook helemaal beneden in de punt.

Daaronder zit het werkvolk, ze zijn veel talrijker als de bovenste lagen, en doen al het werk. Ze bezitten de meeste kennis van het bedrijf, ze weten als geen ander hoe het moet, en wat ze moeten doen.
'Maar in de toplaag zitten daar ook mensen die veel weten van het bedrijf?'
Ik hoor het u denken!
Nou om eerlijk te zijn nee, de hedendaagse top van een bedrijf heeft helemaal geen kennis nodig om manager of directeur te zijn.
Ze zijn allemaal aanhanger van een bepaald systeem, en zijn Blackbelt, Scrummaster of hebben een andere titel waarvan ik vreselijke jeuk krijg.
Wat doen deze mensen dan zo op een dag binnen zo'n bedrijf?
Nou ze doen echt heel belangrijk werk! U had vast niet zien aankomen dat ik dit zou gaan schrijven. Ze zijn echt heel belangrijk!

Omdat tegenwoordig een beetje bedrijf een omgekeerde Piramide is, is het heel belangrijk dat deze vorm behouden blijft.
De brede bovenlaag dirigeert al het werk wat zij eigenlijk zelf zouden moeten doen, naar de werkvloer aan de onderkant. Dit in een rap tempo. De werkvloer rapporteert zelf naar boven toe, zodat de managers alleen nog maar hun grafiekjes hoeven te maken. Maar waarom dan de omgekeerde Piramide?
De managers en CEO's hoeven nergens verstand van te hebben, alleen van grafiekjes maken en van vergaderen, heel lang vergaderen.
En dat doen ze het ene moment aan de linkerkant van de Piramide en op het andere moment weer aan de rechterkant van de Piramide.
Zo ontstaat er onbalans en dreigt de Piramide om te vallen.
Gelukkig zorgen de werkmensen ervoor dat de driehoek op zijn punt blijft staan. Zo blijft het bedrijf overeind! De werkmensen houden met zijn allen de punt stevig vast terwijl de bovenlaag zijn best doet om hem om te krijgen.
Al met al een stevig fundament en eindelijk kunnen er ook mensen aan de top komen, die er anders nooit zouden kunnen staan.

Management systemen klooien maar aan, dat ze zo nog verder kunnen gaan?

Eppo