30. jan, 2019

Stereo Typisch!

Gelukkig maar, het gaat gebeuren echt waar.
De Efteling past de attractie Carnaval Festival aan.
In deze attractie stonden nogal wat poppen die een Stereotiep voorstelden.
Jawel een Stereotiep, dat zijn in dit geval poppen die een bepaalde cultuur uitbeelden. En dat doet men op een stereo typische manier.
Jazeker, ik kan met een gerust hart in de politiek want ergens omheen lullen kan ik als de beste.
Maar de poppen in de Efteling attractie, nee die konden echt niet meer.
Negertjes die met een ring door hun neus en een bot in hun haar worden uitgebeeld, dat is natuurlijk niet meer van deze tijd.
Ook de chinees is niet een spleetoog die met een lampenkap op zijn kop, en tanden als een konijn kan worden uitgebeeld.
Dat is volstrekt logisch, want bepaalde bevolkingsgroepen op een dergelijke manier uitbeelden? Nee dat is onwenselijk.

Maar toch? waarom is het zo erg? En is het echt zo erg?
Ik durf best hardop te zeggen, allemaal stom gelul, en een aantasting van de vrijheid van meningsuiting en vrije expressie in beeldende vorm.
De Afrikanen zoals in de attractie Carnaval Festival zijn te zien, beelden figuren uit, die zijn ontstaan in de fantasie. Aan de hand van spannende reisverhalen, in een tijd dat er nog geen tv en internet was.
Ik las vroeger boeken, "jazeker ik kan lezen" en als ik mijn ogen dichtdeed dan droomde ik weg bij beelden van zwarte mensjes, die met een ring door hun neus om een kampvuur heen dansten.
Wist ik veel, het was mijn kinderlijke brein die dit soort beelden produceerden.
Ik heb bij mijn weten nog nooit iemand hiermee gediscrimineerd.
In China woonden mensen die hele nauwe ogen hadden, en met een soort van deksel zoals die van een drinkbak uit het duivenhok van mijn vader, op hun hoofd liepen. Wist ik veel? Maar ik genoot wel van de mooie verhalen.

Maar dat kan nu echt niet meer, als je iets uitbeeld moet dit naar een totaal fantasieloos model zijn. Met andere woorden het moet net echt lijken.
Waar moet dit naar toe? Straks zitten er kinderen in de attractie die zich rot schrikken van een grote zwarte neger die zo echt lijkt, dat het net is alsof je in een achterbuurt van New York bent beland. Allemaal huilende ontroostbare kinderen die helemaal over hun toeren zijn. Dat krijg je ervan!
Of een Chinees die lijkt op die man van het afhaalrestaurant, maar dan geen kroepoek uitdeelt. Teleurstelling alom, het zijn tenslotte nog maar kinderen.
Als we de fantasie in de ban doen, ontstaat er een saaie wereld waar niemand zich meer thuis voelt. Het wordt er echt niet leuker op.
En zijn we uiteindelijk niet allemaal een stereotiep? Ieder werelddeel of mensen ras wordt wel eens op een gekke manier uitgebeeld. Dat is bedoelt om mensen te laten lachen en een spiegel voor te houden. En dat we eigenlijk allemaal maar raar zijn. Maar dat mag niet meer, lachen is verboden en gek doen al helemaal.

Stereo typisch zaait geen haat, maar plezier dat is het waar het om gaat.

Eppo

 

Opmerkingen

31.01.2019 05:03

Eppo

Zo is dat Bart, deze onzin moet stoppen.

30.01.2019 19:28

Bart

De blanke gezette Nederlander neemt ook geen uitstoot aan holle bolle Gijs....