15. okt, 2020

Invaders

 

 

 

De waterschappen worden er helemaal gek van, en niet voor niets hele oevers worden kapot gevreten.
Ze komen steeds vaker voor, en in grote getale. Het duurt niet lang meer en ze zitten echt overal, niet zo mooi allemaal.
Waar dit over gaat? O sorry dat vergeet ik u uit te leggen.
Het gaat over de Amerikaanse Rivierkreeft, op zich een helemaal niet zo'n groot beestje, maar zijn daden benne groot om even met Piet Hein te spreken.
Deze exoot is niet van onze wereld, hij is waarschijnlijk meegereisd met schepen, of onverlaten hebben de beestjes vanuit een aquarium gedumpt in ons binnenwater.
En de schade die ze aanrichten? Het is niet normaal, hele oevers geven een troosteloze aanblik als deze beestjes zijn langs geweest.

Is er iets tegen te doen? Jawel vissen maar je hebt wel een vispas nodig anders mag het niet. Ook mag je niet zomaar met kreeftenfuiken in de weer gaan, daar heb je ook een vergunning voor nodig.
Dat schiet niet op, maar als je ze mag vangen kun je je slag slaan.
Op een goede stek kun je zo een emmer vol vangen, en weet dat ze heerlijk zijn om te eten. Lekker met Knoflook Olie en Basilicum.
Als iedere Nederlander een paar van die kreeften zou eten, waren ze zo weer weg. Maar je krijgt nooit iedereen mee om dit te gaan doen.
Jammer hoor en we zitten er voorlopig wel mee.
Pas wel goed op want er zit ook een donkere kant aan de overwegend rode kreeft. Ze komen het water nog wel eens uit.
In een dorp hier vlakbij kwamen ze met honderden de sloot uit, mensen die hun honden daar uitlieten moesten machteloos toezien hoe een bende Rivierkreeften hun huisdieren aan het verslinden waren.

Iedere poging van omstanders om de arme dieren te redden mislukte, dit omdat de Kreeften omstanders op afstand hielden door met hun scharen te zwaaien. Als vervaarlijke sabels draaiden de kreeften hun scharen in het rond.
Er was een man die zijn been kwijt raakte toen hij te dichtbij kwam.
Is dit onzin? Ja uiteraard, ik moet ook wat doen om lezers aan te trekken!
Maar mijn inspiratie haal ik uit het feit, dat er inderdaad kreeftjes over straat gingen lopen waardoor mensen bang werden.
Kom op zeg zulke kleine beestjes, niks om bang voor te zijn ook niet als ze over straat lopen. Ze zijn vooral gevaarlijk voor onze oevers en dijken, daaraan kunnen ze grote schade aanrichten.

Rivierkreeften op de stoep? Pak ze en doe ze in de soep!

Eppo