17. nov, 2012

Eetcultuur

Eetcultuur wat is dat nu eigenlijk?

Eetcultuur is een woord voor hoe wij ons gedragen tijdens het tot ons nemen van voedsel. Als we kijken naar het eten buiten de deur, iets waar ik mij ook wel eens schuldig aan maak, zien we hoe hele volksstammen zich naar zwaar overschatte veel te dure restaurants slepen, om op een prominente plaats gezeten vooral aan de buitenwereld te laten zien 'kijk eens hoe goed wij het hebben'. Lekker met de mobiele telefoon in de hand al twitterend en facebookend iedereen laten weten waar je zit liefst bekrachtigd met een foto, gemaakt met dezelfde mobiel. Ja je vrienden hoeven niets te missen van jou geweldige leven, terwijl je fantaseerd over hoe zij zich kauwend op een droog kaakje bij de koffie, zitten te vergapen aan jou bericht. Wie denken we eigenlijk wel wie we zijn?

Als we daarna met honger weer naar buiten gaan, je mag je natuurlijk niet overeten in een stijlvol restauarant, want voldaan zijn is niet in, is de reddende engel in de vorm van een Donerkebab zaak,  MC Donalds of een ander soort fastfood 'al dan niet een keten' nabij. Lekker een broodje Doner gegarneerd met poepbacillen van de lactose intolerante medewerker die jou broodje staat te vullen, wat zal dat smaken! Gelukkig wordt het vlees bewaard onder een temperatuur van 75 graden celsius zodat we zeker zijn van wat extra leven op ons broodje. Niet te versmaden met veel knoflooksaus, zodat je de volgende dag ook nog je omgevening kan laten genieten van een uit de mond komende putlucht, die veroorzaakt wordt door een orgie van bacterieen die in de diverse mondholtes aan partner ruil doen met de gisteren ingebrachte vreemdelingen.

MC Donalds, je herkent ze al van verre aan de rood oplichtende M daar kun je ook prima terecht voor een ronde plak vlees gegarneerd met wat groenvoer tussen 2 sponsen die ze daar broodjes noemen. Varianten buiten de kaart zijn er niet mogelijk omdat de Amerikaanse bedenkers van dit concept hehhen bepaalt, dat zij wel weten wat de klant lekker vind. Stel je wil een ijsje een' MC Flurry' zonder de harde stukjes, moet je die er zelf uitvissen. Je mag plaats nemen aan tafeltjes die met hetzelfde doekje dat ook voor het toilet en de grond wordt gebruikt, worden schoongemaakt meestal door ongemotiveerde jongeren die een baantje moeten hebben om hun studie te kunnen bekostigen. Of je besluit om door de zgn MC Drive te gaan waar een mechanische stem uit een praatpaal jou trakteert op een voorgekauwd belscript, dit werkt rekenkundig gezien als volgt: Praatpaal + 1e raampje + 2e raampje = de bestelling. He he misschien is toch beter om naar de gewone snackbar te gaan, tegenwoordig vooral gerund door Chinezen die geen restaurant konden beginnen. Het voordeel is je kunt er ook in nummers van de kaalt kunt bestellen waardoor er geen taalbarriere onstaat. Steevast klinkt het vrolijke sambal bij? Al zou ik niet weten of dat lekker is bij patat, gelukkig hebben ze meestal wel alles wat je van een Vaderlandse snackbar mag verwachten, waardoor je de honger kunt stillen. De meeste Chinezen hebben de hygienische standaard van het land van herkomst achter zich gelaten, het voedsel in plastic bakjes geserveerd die altijd smelten door de hete inhoud, waardoor een frikandel speciaal steevast aan de onderkant wordt voorzien van een waterwerende en maagzuur bestendige laag, dit om het geheel sneller de darmen te kunnen laten passeren.

Als de knip leeg is na het restaurant bezoek, iets wat niemand mag weten dus geen socialmedia dit keer, kun je ook thuis de frituur aanzetten iets wat nog vaak voorkomt in onze cultuur. Meestal vergeten we dat frituurvet een beperkte levensduur heeft en bovendien als vet heet is lost de laag groen fluoriserend vilt die op de bovenkant van de inhoud van de pan drijft gewoon op. Hitte dood alles denken we dan, en eet smakelijk, het voordeel is dat je nog dagen later via oprispingen van de moeilijk verterende maaginhoud kunt genieten.

Wat is er mis met een lekker vol bord eten waarop een mooi stuk vlees van een correcte afmeting ligt te pronken in een heerlijke saus, frietjes in overvloed er omheen gedrapeerd, en een bakje groenten op tafel voor de vitamientjes. Onze Oosterburen hebben dit allang door, nu wij nog!

Eppo😉