18. nov, 2012

Mannetjes

Mannetjes wat zijn dat nu eigenlijk? Het zijn mensen meestal van het mannelijke geslacht, die zich op een manier profileren dat je er op de een of andere manier niet omheen kunt. Ze zijn echt overal je komt ze tegen op je werk in de stad of misschien wel thuis noem het maar op, of ze zijn er. Het is bijna onmogelijk om ze te ontlopen, want ze zien jou altijd, als een potentieel slachtoffer, die ze met hun onuitputbare bron van kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen kunnen vertellen hoe het moet gaan in het leven. Als ze je toch aanspreken en je zucht bij voorbaat al oh hoe kom ik hier weg! Op de een of andere manier lukt het je nooit, om je niet te laten verleiden de discussie aan te gaan. In verleiden van hun prooien zijn mannetjes ware meesters, als een echt roofdier besluipen ze hun prooi vanuit de dode hoek en als je dan ongewild maar door het roofdier opgelegde oogcontact maakt is het te laat! Eenmaal in zijn klauwen gaat het je niet lukken om jezelf los te rukken voordat je emotioneel volledig bent leeggezogen.

Hoe werkt dit dan? Stel je zit op een verjaardag en je hebt nog een lege stoel naast je. Opeens komen er nieuwe gasten binnen. Je schrikt want aan de blik in zijn ogen herken je dat hier gaat om een zgn “mannetje”. Dit mannetje trekt dan snel zijn jas uit die hij richting de gastvrouw smijt, met een kort verzoek ‘hang jij die even op? En rent bijna struikelend richting de lege stoel naast jou, het mannetje heeft zijn prooi bijna direct herkent omdat hij super allert is op zijn omgeving, mannetjes scannen die voortdurend  met een soort van zesde zintuig. In het kort ben je dus gewoon de lul die avond.

‘Wat nu’? Denk je dan, je kijkt de kamer in de rondte maar ziet geen lege stoelen meer. Ruilen met de persoon naast je gaat niet lukken dus maak je je op voor een lange avond. Het mannetje stelt zich netjes voor in het geval dat je hem nog niet kent en begint tegen je te praten. Hij begint meestal over een algemeen onderwerp en zal dan langzaam het gesprek richting de meer persoonlijke sfeer gaan sturen. Als slachtoffer ben je op dat moment hulpeloos en het gaat je niet lukken om dit gesprek te interrupteren. Dit komt doordat het mannetje in de eerste fase geen vragen aan je stelt zodat je niet hoeft te antwoorden, het zijn ware meesters in de communicatie dat blijkt keer op keer. In de persoonlijke sfeer aangekomen zal het mannetje vragen stellen over waar je werkt met wie je bent getrouwd en waar je woont mocht hij dit nog niet weten natuurlijk. Als hij over je werk begint zal hij vragen gaan stellen wat doe je precies? En als je dan de fout maakt om te denken ‘ha nu ben ik aan het woord’ bega je een enorme blunder. Je begint te vertellen wat je precies doet, je bent lekker aan het vertellen over onderwerpen waar je veel verstand van hebt en je legt uit hoe sommige dingen in de praktijk gaan enz enz. Tot dan luistert het mannetje goed naar jou en op een moment dat je even naar adem hapt steekt hij van wal, en gaat hij vertellen hoe je de dingen nog beter kunt doen, en waarom je de dingen zoals je ze al 25 jaar doet helemaal fout doet. Dit gaat even een tijdje zo door niet gehinderd door enige kennis en niet gestoeld op feiten, dat heb je al snel door omdat jij natuurlijk 25 jaar ervaring hebt. Nu komt het, het beste wat je nu kunt doen is het mannetje gelijk geven en denken ‘wat een IWAAB, ‘’hetgeen betekend ik weet altijd alles beter’, dan is de kans groot dat het mannetje een andere prooi zoekt. Een roofdier weet dat hij niet altijd slaagt in jacht op prooien.

Maar het mannetje heeft iets in je geraakt, je raakt getriggerd en geirriteerd om zoveel onwaarheden in 5 minuten tijd, en je wil natuurlijk alles rechtzetten. Je steekt van wal en begint op een rustige manier uit te leggen hoe de dingen echt gaan en/of moeten en waarom. Dit is het moment waarop het mannetje heeft gewacht, hij weerlegt alles wat je zegt, hij praat op manier waarop je als een beginneling in de hoek wordt gezet, en laat zich zeker niet door jou onderbreken in zijn betoog. Je bloeddruk gaat langzaam omhoog over zoveel onrecht en je probeert nu nog op een rustige toon uit te leggen waarom hij er toch echt naast zit. Het mannetje laat zich door niemand in de hoek drukken, zeker door jou niet en begint zijn stem te verheffen en spreekt met aanzwellend volume zodat iedereen in de kamer het hoort, en begint te vertellen dat je helemaal ongelijk hebt. Au dat komt aan je bloeddruk stijgt nu tot ongekende hoogte en je gaat de discussie aan, helemaal fout, want daar heeft het mannetje met zijn snijtanden je hoofdslagader al bereikt. Als een bloedzuigende vampier zal het mannetje al je emoties uit je zuigen tot je helemaal aan het eind van je latijn slechts uit kan brengen ´weet je wat je hebt gelijk´. Vaak is het dan al ver na 24.00 uur in de avond en de jarige job hoopt dat jij nu eindelijk stopt met deze discussie. Dat moment is het ergste, jij krijgt n.l. de schuld van het feit dat met deze discussie de gezelligheid op deze avond ver te zoeken was. Schuimbekkend trek je je jas aan en je liefhebbende echtgenote zal jou in de auto op weg naar huis ook nog eens flink de huid volschelden, en vertellen dat je niet zoveel moet drinken, omdat keer op keer blijkt dat je er niet tegenkunt.

Het mannetje bedankt de gastvrouw of heer en doet ook nog even zijn beklag dat een gesprek met jou altijd zo vervelend af moet lopen helaas. Daarna gaat hij voldaan naar huis met een volledig doorgestreeld en opgepompt ego. Hij kan er weer even tegen.

Jij komt totaal ontredderd leeg en gebroken thuis en als je dan emotioneel huilend op de bank ligt omdat het bed even verboden terrein is op last van je boze echtgenote, denk je hoe krijgt die zak dit weer voor elkaar?

Voorkomen is beter als genezen, je kunt dit voor zijn. Mannetjes kun je op afstand herkennen als je jezelf hierin traint. Belangrijk is dat jij ze ziet voordat ze jou zien, ze zijn herkenbaar aan een met zichzelf ingenomen houding en dito voortbeweging. Om jezelf te trainen kun je het beste naar een plek gaan waar veel mensen bij elkaar komen. Ga dan eens op een afstand rondkijken of je personen ziet die aan de eerder genoemde criteria voldoen. Snel wordt je waarnemingsvermogen beter en de volgende keer als je een mannetje ziet aankomen op bv een verjaardag, ga je even roken, of je moet net naar het toilet om vervolgens niet meer op je plek terug te komen. Zo ontkom je aan de demonisatie van jou persoonlijkheid. Kun je niet weg vertel het mannetje niets stel hem alleen vragen en houd het algemeen, zonder aanknopingspunten zal het mannetje snel naar een ander slachtoffer uitkijken.

Houd jezelf wel altijd voor, dat mannetjes ook van het andere geslacht kunnen zijn!

Eppo🙂