19. nov, 2012

DNA

 

DNA is een mooie afkorting voor celmateriaal van een mens. Het mooie van dit materiaal is dat het uniek is, er is geen mens hetzelfde.

DNA is er altijd geweest, al wisten we vroeger niet zo goed wat we ermee konden doen. Nu weten we het wel, maar dat brengt gelijk andere problemen met zich mee. DNA kunnen we tegenwoordig gebruiken om misdaad op te sporen soms jaren na de daad is het mogelijk om een misdadiger te pakken.

De roep om een nationale DNA bank wordt dan ook steeds luider en terecht zo zou je denken. Helaas denken hele volksstammen hier anders over. Veel mensen willen niet in een dergelijke bank worden opgenomen. Ik kan hier ook best iets bij voorstellen. Niemand wil als wanbetaler bij een prostituee aan de hand van een rijkgevulde condoom worden opgespoort. Notoire neuspulkers willen geen boete ontvangen van de NS als ze zijn geindentificeerd, aan de hand van de kleffe groene stukjes, die je vaak net onder de rand van die kleine tafeltjes voelt zitten, terwijl je gedachtenloos uit het raam kijkend   iets weggooit in het prullenbakje wat zich ongeveer op dezelfde plaats bevind.

Natuurlijk wil je ook niet herkend worden als degene die altijd wildplast omdat het zo lekker is om de boel in de frisse wind te laten luchten. Nee dat wil toch niemand.

Stel je voor! We doen die dingen wel maar willen het liever niet weten.

Het komt er eigenlijk op neer dat wij van nature ons DNA kennelijk op allerlei plaatsen ongevraagd achter laten, maar er daarna niets meer van willen weten. In de natuur is het zo dieren hun geursporen achterlaten om juist wel herkend te worden, of om potentiele vijanden op afstand te houden.

Stel je voor dat je buurman zijn DNA tegen je voordeur sproeit om aan te geven dat jij in zijn territorium verblijft, het zou niet werken want wie is nog bereid om aan de deur te ruiken van wie deze geurvlag is?

Zou het niet mooi zijn als we gewoon lekker overal DNA zouden kunnen achterlaten voor iedereen die de moeite wil nemen om de persoon achter het DNA te herkennen? Lekker een groen stukje in mond nemen, en dan zeggen he buurvrouw Greet is hier langsgekomen, vergeet mobiele telefoons en de sociale media we gaan gewoon terug naar de natuur.

Ik dwaal af een DNA bank is een goede zaak, als we het de gewoonste zaak vinden om ons DNA overal ongevraagd achter te laten, kunnen we ook best een klein uitstrijkje wangslijm missen voor een databank die we kunnen gebruiken om misdadigers op te sporen.

Eppo😮