4. dec, 2012

Opportunisten

Opportunisten je ziet ze tegenwoordig echt overal, het zijn vaak mannen of vrouwen van middelbare leeftijd, die zich laven aan stromen geld die zijn bedoeld om bedrijven en organisaties goed draaiende te houden.

Vaak niet gehinderd door enige vorm van eergevoel banen zij zich met hun opportunistische gedrag een weg door onze vaderlandse economie.

 

Je ziet ze vaak bij overheids organisaties, het liefst werken ze dan bij van die clubs, die het een waar genoegen vinden, om andere beroepsgroepen met een opgeheven vingertje de les te lezen.

De ware opportunist is iemand die zelf veel meer krijgt als hij werkelijk verdient en zich nestelt in de top van een organisatie.

Daar aangekomen doet hij zelf alles wat God verboden heeft en laat anderen hun opgeheven vinger uitsteken.

Zo herken je de echte opportunist!

 

Ken je dan organisaties waar deze personen aan verbonden zijn?

 

Jazeker, neem nou een organisatie als de AFM. Deze bijna middeleeuws aandoende toch vrij nieuwe organisatie, heeft er veel over om de echte opportunisten binnen te halen.

Met 2x de Balkenende norm, wat je toch echt geen fooi kan noemen zijn zij druk met het stelselmatig slopen van de gehele financiele dienstverlening.

Niet gehinderd door enige vorm van schaamte vertellen zij verzekeraars en aanverwante bedrijven dat zij geen provisie meer mogen verdienen, en dat voortaan iedere vorm van beloning voor het gedane werk, anders moet worden uitgevoerd.

Geen provisie meer maar een nota sturen, degene die er beter van wordt is zeker niet de klant. Provisie of een nota sturen blijft lood om oud ijzer want er moet nu eenmaal verdiend worden om de organisatie draaiende te houden! Maar dat terzijde!

 

Ook zorg instellingen en andere organisaties met een knipoog naar de overheid worden geteisterd door opportunisten die met een veel te grote bankrekening, op een bureaustoel plaats nemen tot ze er weer vanaf gestuurd worden.

In de tussentijd bedenken ze tussen het spelen met lego door, allerlei plannetjes om iets stuk te maken. Zo begrijpt een kind ook wat een opportunist is.

 

Opportunisten je zou ze beter parasieten kunnen noemen, wat is nu eigenlijk hun bijdrage aan de maatschappij? Na lang nadenken weet ik het nu eigenlijk nog niet!

Het woord parasiet staat voor een levensvorm die ten koste van een gastheer zichzelf in stand houdt.

 

Ik pleit er dan ook voor om een nieuw woord te introduceren mede omdat opportunisten niet per definitie slecht hoeven te zijn. Het nieuwe woord zou moeten worden:

 

Paratunist, iemand die ten koste van anderen zichzelf in stand houd!

 

Zo weet ook de gewone man wat er wordt bedoelt als iemand, iedere maand een veel te groot bedrag op zijn bankrekening bijschrijft zonder daarvoor iets te hoeven doen.

 

Eppo    😎