10. dec, 2012

Zeuro

De Nederlandse horeca is duur erg duur, ga eens met zijn tweetjes iets drinken op een terras en je bent zomaar € 15,00 voor 4 drankjes kwijt. Heb je nog niets bijzonders.

Als je er ook een bittergarnituurtje bij wilt, dan blijft de kassa rinkelen.

 

Restaurants maken het ook bont, met veel opsmuk en een smaakvolle aankleding van hun zaak slagen ze er heel goed in om de middelmatige kwaliteit van hun eten te verbloemen. Uit eten is duur erg duur.

Als ik naar een gemiddelde kaart kijk in een restaurant, zie ik gerechten op de kaart staan die zo niet bijzonder zijn. En de prijs is sky high!

B.v. een kipfilet voor de prijs van een tournedos met een beetje garnituur er omheen wordt het aanbevolen alsof het haute cuisine is.

 

Hoe is dit zo gekomen?

Laten we eens terug gaan naar het het jaar 2002, op 1 januari van dit jaar kregen we een nieuwe munteenheid de Euro.

De toenmalige horeca ondernemers besloten toen om de prijzen 1 op 1 van Guldens naar Euro’s om te zetten.

Operatie “pluk ze” was begonnen, de prijs van een drankje was op 31 december 2001 nog een Gulden vijftig en op 1 januari 2002 een Euro vijftig.

Slim gedaan zou je denken, in het begin leek dit van wel, de diknekken van Horeca Nederland waren opgetogen door zoveel meer winst in hun geliefde bedrijfstak, en iedere Horeca ondernemer leek het voor de wind te gaan.

 

Uiteindelijk begint zich dit 10 jaar later te wreken, doordat de kosten stijgen wordt de winst steeds kleiner, en het wordt daardoor steeds moeilijker om een fatsoenlijke hap op tafel te krijgen, voor een normale prijs, deze waren immers sinds 2002 al hoog en zijn door de tussentijdse prijstijgingen nu zo ongeveer op hun hoogste punt.

En dat, terwijl er meer geld moet worden verdiend om alles te kunnen blijven betalen!

 

Natuurlijk zijn er meer bedrijven die mee hebben gedaan met de actie “pluk ze” en hebben geprobeerd zich op deze manier snel te verrijken.

Jammer het is totaal mislukt en daarmee hebben we de Euro een hele slechte start gegeven. Het had zo mooi kunnen zijn maar de gulzigheid won het weer eens van het verstand.

 

Nu zitten we met de brokken, we hebben veel te dure huizen en dito hypotheken, daarnaast is een goed salaris van voor 2002 een modaal salaris geworden 10 jaar later.

Alles is duur geworden dat is een feit.

 

We gaan nu door de zure appel heen die crisis heet, als die voorbij is hebben we weer een kans, maar of we slim genoeg zijn om die te grijpen???

 

Ik betwijfel het!

 

Eppo