13. dec, 2012

Taalloos

Gisteren was het er weer onze jaarlijkse ergernis, ons jaarlijks lijden, ons lot.

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal!

We zijn weer eens voor de verandering verslagen door onze Zuiderburen, die er keer op keer blijk van geven beter in de Nederlandse taal te zijn als wij.

Waarom doen wij het zo slecht? Je vraagt je af of het z.g.n. Nederlands wel echt onze taal is. Deze taal dit Nederlands, is zo moeilijk en kent zoveel onmogelijke begrippen en schrijfwijzen, dat het eigenlijk onmogelijk is om het je eigen te maken als rechtgeaarde Hollander. Het kan toch niet zo zijn dat we hier mee verder moeten gaan?

Als we het niet foutloos kunnen schrijven, lijkt het zinvol om uit te kijken naar een

andere taal.

 

We hebben best veel keus, al zeg ik dat zelf, want we hebben keuze uit het Fries, Gronings of Limburgs, Achterhoeks en wat al niet meer!

Laten we er voor pleiten dat een van deze subtalen of dialecten ons nieuwe ABN wordt.

Misschien moeten we kiezen voor het Fries, dit is een echte taal compleet met grammatica? Laat het Nederlands maar voor de Vlamingen zijn, dan gaan wij Fries spreken. We zullen dan nog wel eens zien wie het Groot Dictee der Friese Taal wint!

 

Groot voordeel is als wij in Belgie komen, de Belgen ons niet meer kunnen afluisteren, de Franstalige Belgen hoeven geen hekel meer te hebben aan ons, omdat we Nederlands praten, ik zie vele voordelen op ons af komen.

Stel je voor, lekker in de Ardennen op een terras zitten, en niet meer genegeerd worden omdat je Nederlands spreekt. Hoe mooi kan het leven zijn?

 

Alles is veel beter als we Fries spreken, het zal even wennen zijn, maar als het zover is zal niemand er rouwig om zijn, dat we dat malle Nederlands kwijt zijn.

 

It Frysk sil fan ús syn!

 

Kijk eens hoe mooi het weg leest “Friesland Boppe”!

 

Voortaan zal het anders zijn, we worden weer voor vol aangezien in de wereld, andere landen zullen ons roemen omdat wij de moed hadden, om nee te zeggen tegen een taal die menig Hollander in vertwijfeling heeft gebracht, en waar menigeen hel en verdoemenis over heeft uitgesproken, als het weer eens om grammatica ging.

Weg ermee, soms is het goed om eens grote schoonmaak te houden en eens goed op te ruimen. Het Nederlands heeft eindelijk afgedaan, voortaan geen gesukkel meer over t of dt geen gedoe meer over au of ou, we gaan een grote sprong vooruit maken op taalgebied.

 

Zo dat is eruit, gelukkig duurt het weer een jaar voordat we weer een dictee hebben. PFFF….

 

Eppo