21. dec, 2012

Zorg gezever

Het was vandaag weer zover, een bericht in het nieuws dat Cardiologen van verschillende ziekenhuizen niet met elkaar kunnen samenwerken.

Patienten lopen hierdoor onnodig gevaar, en er is uiteraard weer een meldpunt bijgekomen.

Ik begrijp de consternatie niet zo heel goed, een aantal jaren geleden moest er zonodig

marktwerking in de Nederlandse zorg worden ingebracht, dit zou veel geld besparen en alles zou betaalbaar blijven. Nu zijn we verbaasd dat Cardiologen niet met elkaar willen samenwerken, waarom zo verbaasd geen idee?

Door de marktwerking zijn doctoren en chirurgen op allerlei gebied concurrenten van elkaar geworden, dan ga je niet samenwerken! Een concurrent probeer je van de markt te duwen. Dat is rechts politiek gedachte goed, als je maar winst maakt en concurreert komt alles goed.

De Cardiologen moeten met aanbiedingen komen prijspakkers, een keer dotteren 2e keer gratis. 3 Pacemakers halen 2 betalen.

Neem nu uw Bypass met 10% korting, nu met gratis extra bloedtransfusie!

 

Zo hoort het, een beetje zorgbedrijf neemt een reclamebureau in de arm en laat een tv commercial maken.

Ik zie het al voor mij, een man loopt op straat en krijgt een hartaanval, en gaat in een ambulance, daarna als hij het ziekenhuis in wordt gereden krijgt hij confetti en slingers over zijn bed heen gegooid. Wat blijkt, hij is de 100.000 ste klant.

Blij gaat de man naar de operatiekamer want hij wordt gratis geopereerd.

Gratis behandelingen nu alleen in ons ziekenhuis! Mooie slogan!

 

Natuurlijk is dit aangedikt, maar we moeten ons toch maar eens realiseren, dat we met ons huidige verwerpelijke zorgsysteem op de goede weg zijn om dit niveau te halen.

Zolang onze overheid zijn verantwoording niet wil nemen, wordt zorg duur en onbereikbaar voor grote groepen mensen in de nabije toekomst.

 

De idioot die heeft bedacht dat zorg in de vrije markt thuishoort, had waarschijnlijk te veel hersenen in een te klein hoofd, het door deze beknelling onstane hersenletsel heeft ervoor gezorgd dat we nu aankomend jaar al met 350 euro eigen risico zitten, artsen die niet willen samenwerken, ziekenhuizen die er een zootje van maken en ga zo maar door!

Deze megalomane randdebiel kon niet bedenken dat artsen liever doktertje spelen in plaats van ondernemertje. Hij kon natuurlijk ook niet voorzien dat het product zorg bij uitstek niet geschikt is voor de vrije markt, dit omdat het een doodgewone levensbehoefte is.

Deze wijsheden leer je niet tijdens je studie economie dat is wel duidelijk.

 

Hoe nu verder? Zolang we de zorg aan winst en verlies rekeningen koppelen, zal het eigen risico naar ongekende hoogte stijgen evenals de premies, de uitkeringen worden slechter en mensen gaan niet meer naar de dokter omdat ze het niet meer kunnen betalen.

 

Misschien moeten we toch maar eens een keer goed gaan nadenken op wie we gaan stemmen de volgende keer!

 

Eppo