22. dec, 2012

Witte boorden echte liefde

Vandaag las ik in de media weer een mooi staaltje van witte boorden criminaliteit.

De commissie die het onderzoek heeft gedaan naar het wel en wee van het onstaan van de rellen in het Groningse Haren heeft de maatschappij 4 ton in euro’s gekost.

De schade die de relschoppers hadden aangebracht was een slordige 2,5 ton.

 

Totale schade komt dus neer op 6,5 ton in euro’s uitgedrukt.

 

Het is inmiddels wel duidelijk wie hier de grootste schade veroorzaker is, hoe verrassend, de overheid zelf.

Natuurlijk is het plegen van geweld en vernielingen totaal verachtelijk en dit moet zwaar worden bestraft. Maar het kan toch niet zo zijn dat een onderzoek commissie zelf een enorm bedrag opstrijkt voor een dergelijk onderzoek.

Dit is buiten proportioneel, ik denk dat het onderzoek zelf vele duizenden euro’s minder heeft gekost als er is begroot.

 

Zolang we dit soort witteboorden criminaliteit toestaan als samenleving, kunnen we roepen wat we willen maar zullen we ten alle tijden veel kostbaar geld verspillen.

Je vind dit soort WIBOCRI zoals van Kooten en de Bie deze vorm van criminaliteit destijds noemden overal terug in onze samenleving.

Overal waar er maar iets te onderzoeken, te redden of te helpen valt zie je personen opstaan die brood zien in andermans ellende.

Deze personen werpen zich op als weldoeners, maar in plaats van dit voor een bescheiden bedrag aan onkosten te doen, strijken ze enorme bedragen op waardoor er uiteindelijk minder overblijft voor het goede doel zelf.

Deze vorm van WIBOCRI is natuurlijk vreselijk en verdient eigenlijk een hogere strafmaat als de relschoppers van Haren moeten krijgen. Maar nee hoor ze kunnen vaak gewoon hun gang gaan en doen wat ze willen. Het enigste waar voor op moeten passen is dat ze geen politici in diskrediet brengen anders worden ze alsnog “ter glorie van” aan de schandpaal genageld.

 

Hoe komt dit nu toch?

Het is eigenlijk heel eenvoudig ook wij zijn onderdeel van de natuur.

In deze natuur geld het recht van de sterkste, dat betekend dat het doodeenvoudig niet anders kan.

Degene die niets te maken hebben met deze misstanden roepen ach en wee, maar als we zelf de kans krijgen om ons te verrijken doen we gewoon mee of we dit nu willen of niet, de natuur wint het altijd.

 

Zolang we als mens niet in staat zijn om onze hebzucht onder controle te krijgen zal het altijd zo zijn dat er dit soort misstanden ontstaan.

 

Een mooie kerstgedachte is denk ik, “als we in staat zijn om onszelf te dwingen om meer voor elkaar over te hebben, krijgen we een hele mooie wereld en worden we allemaal gelukkiger”.

 

Eppo