29. dec, 2012

We are the Champignons

Deze week is uitgekomen dat Nederlandse Champignon kwekers zich massaal schuldig maken aan slavendrijverij.

Nederland heeft in het verleden altijd een reputatie op gehouden als mensenhandelaar,

maar dat gebeurde in lang vervlogen tijden.

Tenminste dat dacht ik altijd, niets is minder waar, tegenwoordig worden Oosteuropese gastarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden te werk gesteld in Champignon kwekerijen. Champignons, u weet wel die vriendelijke kleine witte steeltjes met dito hoedje erop.

Nooit geweten dat er in duistere donkere schuren, slavendrijvers met de zweep in de hand er lustig op los slaan, op de arme blote ruggen van onze gastarbeiders.

Ik zie voor mij uitgemergelde mannen en vrouwen, die etmalen lang zonder enige rust achter elkaar door moeten werken zonder enige vorm van menswaardigheid.

 

Niets bleek minder waar toen ik afgelopen week, in het tv programma Man Bijt Hond

een item zag over dit onderwerp. Het tv programma had wat kerstgeschenken opgehaald bij de plaatselijke middenstanders, en deelde deze uit aan kerkgangers die naar een speciale slavendienst waren gekomen.

Toen de slaven vanuit de kerk naar buiten kwamen verwachtte ik, strompelende mensen die met gezichten verwrongen van de pijn, op hun knieen naar buiten zouden kruipen.

Nee hoor het viel best mee, vrolijk lachende mensen die de actie van Man Bijt Hond best konden waarderen, geen spoor van ellende te zien, en al helemaal niets te zien van de lichamelijke mishandeling waar slavernij toch om bekend staat.

 

Wat is er dan toch mis? Het gaat zoals gewoonlijk weer eens om geld, sommige kwekers betalen veel te weinig, en geven boetes voor te laat komen, echte Hollandse krenterigheid dus, oogluikend toegestaan door plaatselijke overheden.

Een ander programma Keuringsdienst van Waarde heeft dit terecht aan de kaak gesteld.

Gelijk duikt er weer een ander fenomeen op, het “Keurmerk” in dit geval slaafvrije Champignons genaamd. Iedere keer weer sta ik versteld van de snelheid waarmee sommige mensen brood zien in dit soort misstanden.

Maak jezelf keurmeester en plak een sticker op “slaafvrij” geplukte

doosjes Champignons.

Uiteraard vraag je een bescheiden bedrag per doosje, en zowaar, je hebt voor jezelf een baantje gecreëerd waar Ad Melkert jaloers op zou zijn.

 

Zouden we dit soort dingen expres in scene zetten? Misschien is het een manier om Champignons weer eens als delicatesse, onder de aandacht van de burgers te brengen?

Misschien is het allemaal niet waar, en worden Champignons geplukt door lachende Oosteuropese gastarbeiders, die lachen om het feit dat Nederlanders zo gemakkelijk voor de gek te houden zijn?

 

We zullen het nooit weten vermoed ik, laten we maar op de integriteit van de

journalisten vertrouwen.

 

Misschien blijkt ooit dat het ogenschijnlijk lage loon van de arbeiders een fortuin was in het land van herkomst!

 

Eppo

 

Opmerkingen

29.12.2012 14:43

kees

hij is weer geweldig