11. jan, 2013

Als sterren stralen

Deze dagen worden onze beeldbuizen weer geteistert door allerlei programma’s, waarin al dan niet uitgerangeerde of B artiesten, hun kunsten vertonen dansend op het ijs of springend van een hoge duikplank.

Wat een vermaak, als we een stel idioten, die van gekkigheid niet weten wat ze moeten doen om maar op tv te komen, in strakke schaatspakjes over een ijsbaantje zien glijden.

Toegegeven ze hebben ervoor getraind, maar het blijven aapjes die een kunstje doen.

 

Het lijkt wel of televisie makers het Nederlandse publiek niet zo hoog inschatten, de programma’s moeten zo min mogelijk diepgang bevatten en nergens over gaan dan zijn de kijkcijfers het hoogst.

Dit vermaak wordt u aangeboden door onze sterren!

Onze sterren of wat we sterren noemen, iemand die regelmatig een scheet laat op tv is in Nederland al een ster. Achterbuurt bewoners die op vakantie worden gestuurd en dan helemaal losgaan zijn echte sterren en worden als Diva’s behandeld.

Dat is tv in Nederland anno 2013, het lijkt wel of iedereen een ster is.

 

Het heeft ook wel iets moois als iedereen een ster kan worden, iedereen die het wil kan bij tijd en wijle met zijn kop op tv. Je hoeft niets te kunnen gewoon jezelf zijn dat komt al idioot genoeg over, en voor je het weet zit je in een glossy programma te praten over de diepere betekenis van het leven.

Hoe kleiner de prestatie, hoe groter de beloning, is het nieuwe credo in tv land, als je maar onbetrouwbaar, gestoord of helemaal de weg kwijt bent is dat goed voor miljoenen kijkers.

 

Ik snap wel dat dit zo gegroeid is. Als mens vind je het leuk om in een soort van spiegel te kijken, je herkent jezelf onbewust erin, en je lacht wat om de idioot op tv, waarna je jezelf een stuk beter voelt.

Er is niet zoveel veranderd sinds de tijd dat we ons vermaakten met hofnarren en minstrelen. Het is een soort van natuurlijke behoefte van de mens om jezelf te willen herkennen in iets waarvan je denkt, zo dom ben ik zelf gelukkig niet.

De ultieme bevestiging van je eigen vermeende intelligentie, het lijkt bijna of je er bovenuit stijgt.

 

Zo gaat het nu eenmaal en zolang mensen dit zo willen doen zal het zo blijven.

 

Maar soms gaat het echt te ver, als we moeten kijken naar een stel debielen die elkaar zitten te betasten in een donkere ruimte, gaat bij mij het licht uit.

Daten in het donker heet dit programma, hoe verzin je zoiets.

Waarom zou je je eerste afspraakje in het donker willen hebben?

Kennelijk is het nogal spannend als je met je mogelijke toekomstige partner in een donkere ruimte zit.

Wat mij betreft maak het nog spannender, laat mensen trouwen in het donker.

Gewoon wildvreemde mensen in een darkroom zetten en in de echt verbinden, aan het eind van het programma gaat het licht aan en zie de teleurstelling bij degene die

Miss Monkey zijn vrouw mag noemen.

 

Kijk dan maak je tv met lef!

Eppo