27. mei, 2013

Poolse pijntjes!!

Afgelopen week was ik voor het eerst op vakantie met mijn Ome Kees, als hij dit leest wordt hij boos omdat ik hem Oom noem, dus noem ik hem voor de rest gewoon Kees.Rest my Kees dus. Op vakantie met Kees is al een belevenis op zich, hij is een markante persoonlijkheid met een ongezouten mening, en omdat ik dat wel kan waarderen, vormen wij samen een sterk team.En zo kwam het dat wij het plan hadden opgevat om een keer samen op vakantie te gaan. En omdat mijn vader een vakantiehuisje heeft in het plaatsje Zawoja, op de berg de Pod Police in Polen, was het vanzelfsprekend dat wij daar heen zouden gaan.

Op zaterdag 18 mei j.l. begonnen wij aan onze reis, die afgezien van wat file leed voorspoedig verliep, zo kwamen wij tegen de avond aan in ons hotel net over de Poolse grens, in het plaatsje Ilowa, hiervandaan zouden wij de volgende dag verder reizen.

Na weer wat file leed op de volgende dag kwamen wij in het Poolse plaatsje Skawica aan, dit ligt naast Zawoja, hier woont de familie Czarny, die ons altijd zeer gastvrij ontvangen.

Dit keer vielen wij met onze neus in de boter, er was een communiefeest aan de gang, en ook wij mochten aanschuiven. Opvallend was dat er helemaal geen alcoholische dranken werden geschonken, hetgeen bij mij het stereotiepe beeld wat wij in Nederland van Poolse mensen hebben, behoorlijk ontkrachtte.

 

Na het feest eind van die middag gingen wij naar het huisje, waar wij het nog druk zouden krijgen. Het water en elektra moest worden aangesloten, met water bedoel ik de waterslang in de beek leggen, zorgen dat deze volloopt, daarna een vat vult, van waaruit de waterpomp, voor druk zorgt op de waterleiding. Lekker Spa Blauw zo uit de beek.

Omdat een mens niet alles tegelijk kan waren de taken eerlijk verdeelt, ik met laarzen de beek in, en Kees keek of alles goed ging.

In de Beek lagen wel 3 waterslangen te wachten, o jee welke is het?

Toen maar iene miene mutte gedaan en eentje losgekoppeld, het mooie was dat er binnen 2 minuten reactie kwam uit het huisje van de buurman, die geen water meer had.

Polen zijn een behulpzaam volkje, dus hij heeft mij even verder geholpen met aansluiten.

Toen het watervat volgelopen was, kwam het grote moment, het starten van de drukpomp in de kelder van het huisje. Deze schone taak kwam Kees toe, ik zou assistentie geven om te checken of er water uit de kraan zou komen.

 

Zo kwam het dat ik stond te wachten in de badkamer van het huisje, ik hoorde de pomp starten, en ja hoor er was al spoedig druk op de waterleiding. Ik hoorde het water kolken door de leidingen, en toen ik het volgende moment omlaag keek, zag ik, dat ik, in een laag water stond? Hoe kan dit nou weer? Kees toegeschreeuwd “stop stop”!

En toen ik op mijn knieen op onderzoek uitging, om het lek te vinden, waarbij ik Kees toeriep “starten maar” spoot het bijna in mijn gezicht, hard roepende “stop stop” zag ik al gauw waar het vandaan kwam! Na een paar verwensingen en de uitroep ik ga naar een hotel, lukte het mij om de crisis te bezweren, mede dankzij het koelbloedig optreden van Kees.

Mijn vader is een echte doe het zelver, ieder jaar als hij voor de laatste keer in het huisje is, koppelt hij alles af en laat alle apparaten die water kunnen bevatten leeglopen.

Dit is nodig om te voorkomen dat ze kapotvriezen, in de strenge Poolse winters.

Helaas ben ik geen doe het zelver, dus had ik niets in de gaten, hetgeen mij natte voeten en een natte broek opleverde. Beetje jammer dus, dat ik dit niet wist.

Na alles weer aangesloten te hebben, “ja ik kan het toch wel” was het leed snel geleden.

De badkamer was weer eens lekker onderwater gezet, en de tegels waren ook weer eens aan de onderkant gesopt.

 

Zo hadden wij een mooi begin van onze vakantie, dit mocht de pret niet drukken!

 

Eppo

 

17. mei, 2013

Nomos meros poepos papieros!

Wat een vreselijk nieuws, Venezuela de parel van Zuidamerika zit zonder WC papier.

Dat is toch bittere armoede, eerst gaat de geliefde leider van het land dood.

En voordat de bevolking daar van kan bekomen, dient de volgende ramp zich alweer aan.

Een tekort aan WC papier moet u niet onderschatten, stel je voor dat je tijdens het toilet bezoek niet fatsoenlijk de restanten kan verwijderen. Dat je met je blote vingers en nagels de restanten, van een groot afscheid weg moet krabben.

Je moet er eenvoudig niet aan denken, loop je de hele dag met jeuk aan de onderste regionen, alsof er een leger mieren door je bruine straat rent!

Nee ik heb echt te doen met Venezuela, het zal je maar overkomen.

Hoe komt het nu eigenlijk er wordt toch WC papier genoeg geproduceerd?

Het schijnt allemaal de schuld te zijn van de Venezuelaanse regering en hun prijsbeleid.

Zelf denken ze daar heel anders over, als vanouds geven zij de schuld aan anderen die het land proberen te destabiliseren.

 

Als dat laatste toch eens waar zou zijn, het is eigenlijk wel een geniaal idee!

Een land de vernieling in helpen door een WC papier boycot!

Als je dan zo’n land zou binnenvallen dan tref je bijna geen enkele tegenstand meer.

Iedereen heeft te druk met kont krabben, en laat de rest gelaten over zich heen komen.

Jeuk is natuurlijk ook een vreselijk iets, als het maar erg genoeg is kan de wereld om je heen in elkaar storten, maar het kan je dan niets meer schelen.

Voorlopig is niemand van plan om Venezuela iets aan te doen, dus ik verwijs dit verhaal gelijk maar naar het land der fabelen.

Maar overeind blijft het probleem, van het tekort!

Maar wat kan de Venezuelaanse bevolking hieraan doen?

Je kunt met een stukje vloeipapier, zo een waar ze ook cigaretten van maken, in principe je hele straat schoonvegen, je neemt het vloeipapier prikt er met je vinger een gat in,

en laat je wijsvinger er doorheen steken.

Dan gebruik je de wijsvinger als bezem en veeg je gevaren zone schoon, neem dan het vloeipapier en veeg met een strakke beweging de vinger schoon.

Het vloeipapier spoel je met de ontlasting weg.

Zo kost het niet zoveel en heb je toch een schoon binnenzitvlak!

 

Wat misschien ook een idee is, Venezuela heeft veel boeken van Che Guevara, Karl Markx en Napoleon.

Omdat niemand echt in de inhoud van deze literatuur geïnteresseerd is, kun je deze boeken ook op het toilet hangen.

Ik zou zeggen op naar de bibliotheken en haal op die boeken, over het communistische gedachtengoed.

Hang ze op de toiletten en gebruik ze om jeuk te voorkomen, dan dienen ze nog ergens voor. Het lijkt mij een goede oplossing tot het tekort weer is aangevuld.

Misschien kunnen wij als Westerse wereld ook iets doen?

Ik stel voor dat we allemaal een pak toiletpapier naar Venezuela sturen, gewoon per post.

Dat is bij elkaar echt heel veel en Venezuela is dan voorlopig uit de brand!

Maakt niet uit welk merk of welke kleur als je maar een pak opstuurt.

 

Zo voorkomen we dat Venezuela de jeukende aars van Zuid Amerika wordt!

 

Eppo

 

 

16. mei, 2013

Electric Boogie!

We hebben er jaren op gewacht maar nu eindelijk is het dan zover, de uitvinding van de eeuw is daar! De Elektroden helm.

Voortaan kan iedereen professor worden, want met een Elektroden helm kan iedereen studeren. Dan zij de hersen stimulerende werking, is een volmaakte opname van de leerstof gegarandeerd.

Examinatoren zullen tot hun ongenoegen, alleen nog louter volmaakte werkstukken onder hun ogen krijgen, waarna ze uiteindelijk overbodig zullen worden.

Is het niet fantastisch, iedereen intelligent!

Heerlijk, heerlijk en nog eens heerlijk, met een simpel helmpje slim door het leven.

Als menig domoor zijn hersentjes electronisch wordt geprikkeld, zal er de wereld een stuk slimmer worden.

Nee zo gek is het allemaal nog niet.

Het is uiteindelijk een uitvinding van hele slimme studenten uit Oxford, ja die waren al slim. Zo begint het altijd dat kan niet anders.

 

De slimmerikken uit Oxford ontdekten dat je met hersenstimulatie, ook wel Transcranial Random Noise Stimulation genoemd, beter kan hoofdrekenen.

Je vraagt je af hoe dat gaat, waarschijnlijk als volgt.

Je krijgt een aantal reken opgaven voor je neus, zet de helm op en iedere keer als je een verkeerd antwoord denkt, krijg je een schok door je hersenpan.

Wedden dat rekenen dan opeens veel beter gaat?

Gekheid op een stokje natuurlijk, het blijkt niet alleen voor rekenen te helpen, maar ook voor taal en nog veel meer.

Het is daarom echt de uitvinding van de eeuw, er zullen veel verschillende soorten helmpjes op de markt komen.

Er komen helmpjes voor kinderen vanaf baby tot puber, en voor volwassenen.

Je kunt mensen niet jong genoeg slim maken, stel je voor kleuters die het volledige basisonderwijs gewoon overslaan, 8 jarigen naar de universiteit het kan niet op.

Zo is er voor een ieder wat wils, maar hoedt u voor namaak.

 

Want het zal echt wel zo zijn dat er namaak helmpjes in de markt komen.

Deze helmpjes zullen er uitzien als exacte kopieën van de originele helmpjes, maar dan veel goedkoper zijn. Deze namaak stimulators doen natuurlijk niets met je brein, misschien wordt je er zelfs wel dommer van!

Zo zal het straatbeeld vol zijn van helmdragers, van klein naar groot en van jong

naar oud.

Hopelijk storen de helmen elkaar niet, stel je voor 2 helmen op dezelfde frequentie, hoor je opeens een enorme piep in je hoofd.

Je kijkt verschrikt om je heen, en ziet vlak naast je iemand staan met een dezelfde

helm op, als je zelf ook hebt.

Je steekt je hoofd wat dichterbij, en het gepiep wordt steeds harder, snel even uitzetten dat helpt. Ja dat is onoverkomelijk elektrische apparaten geven soms wat storing, zo erg is dit nou ook weer niet. Uiteindelijk zullen de Elektroden Helmen steeds beter worden, en wij steeds slimmer.

Wat nu als we allemaal slim zijn? Gaat dat echt werken?

Laten we hopen van wel anders hebben we een groot probleem, normaal overheersen de slimmen de dommeren een beetje, en hebben we volgens de regels der natuur allemaal ons plekje in de wereld, het is nou eenmaal toch een beetje het recht van de sterkste.

 

Het zal allemaal wel los lopen, als we allemaal slim zijn, dan zijn we te dom voor echte ruzie!

 

Eppo

 

 

15. mei, 2013

Alsof je door de wringer gaat!

Getverr…….de Europese Unie wil meer geld van zijn lidstaten, en als je het in Europees verband over meer geld hebt, nou dan is gaat het niet over centen.

Ze hebben in Brussel even een slordige 11,2 miljard euro meer nodig.

Toen ik het bericht las, en ons aller walgelijk ventje Dijsselbloem, zijn opponent breed lachend de hand zag schudden knapte er iets in mij.

Er knapte iets in mijn gevoel van rechtvaardigheid, wij moeten aan alle kanten bezuinigen en de heren in Brussel willen alleen maar meer.

Daarmee is de Europese Unie een instituut geworden, naar het model van de Italiaanse Maffia, mede vanwege de afpersingspraktijken die er in Brussel worden geregiseerd!

En dan die grijns op de smoel van het verschijnsel Dijsselbloem, dit heerschap moet toch wel een ontzettende hekel aan zijn mede burgers hebben, om zo breedlachend op de foto te gaan, en dat in deze zware tijden van recessie.

Ja dan knapt er iets in mij, als je altijd bezig bent met werken en belasting betalen, en je wordt zo door de wringer gehaald. Is er dan helemaal geen respect meer voor de mensen die het land nog draaiende houden?

 

Achter de lach van Dijsselbloem gaat een hele lange geschiedenis schuil, veel gepest op school, en altijd het mikpunt van spot geweest in zijn jeugd. Dit maakt hem tot de Tiran die hij nu is. Het maakt hem niet uit hoeveel Nederland moet betalen, “hoe meer hoe liever” zal hij denken. “Al mijn pestkoppen zal ik uitkleden tot op het bot” denkt hij!

Brussel je wordt er niet goed van, ze hebben daar altijd een tekort aan geld,

budgetteren hoeven ze daar niet, het geld stroomt er net zo hard binnen als naar buiten.

Onze minister van financien gaat nog wel proberen om, de uitstroom van geld tegen te houden maar ik vrees dat dit niet gaat lukken.

Het geld zal wel weer met karrevrachten ons land uitgaan.

In gedachten zie ik een lange trein met geld die vanaf Den Haag Centraal zo naar Brussel vertrekt. En wij maar bezuinigen.

Over bezuinigen gesproken!

 

Wat dacht u van onze staatssecretaris Weekers die mag aanblijven nadat er onder zijn bewind een megafraude is ontdekt van ons belasting geld?

Het maakt niet uit of je wel, of niet bent ingelicht, je bent verantwoordelijk voor het beleid goed of slecht, dat maakt niet uit.

Ons verwerpelijke toeslagen systeem is zo lek als een mandje, het lijkt wel een vergiet.

Iedere Oost Europese zwerver kan in Nederland zich inschrijven als inwoner, en zo huurtoeslag en zorgtoeslag opstrijken.

Niet te geloven, en de staatssecretaris die verantwoordelijk is hoeft niet weg.

Als wij zoiets doen op ons werk wordt je ontslagen, in de politiek werkt dit kennelijk heel anders. Doe je werk niet goed mag je blijven, zo kweek je toch verkeerde politici?

De fraude met de Bulgaren is nog maar het topje van de ijsberg, voordat alles beveiligd is worden we waarschijnlijk nog beroofd van ettelijke miljarden.

Dit moeten we maar slikken, dat is de boodschap van politiek Den Haag.

 

Stel voor dat we Weekers alles terug laten betalen tot de laatste cent!

 

Eppo

 

14. mei, 2013

Lekker smikkelen

De Verenigde Naties heeft het ei van Columbus gevonden, in hun strijd tegen de honger in de wereld.

Mensen moeten meer insecten gaan eten, in sommige landen doen ze dit al maar het zal niet lang meer duren of wij gaan over tot het consumeren van geleedpotigen.

Er is dan ook veel voor te zeggen, runderen moeten wel 8 kilo voedsel eten om dit naar 1 kilo vlees om te zetten, daarnaast stoten ze broeikas gassen uit, hetgeen het milieu niet ten goede komt.

Insecten kunnen 2 kilo voedsel omzetten in 1 kilo delicatesse.

Daarnaast stoten ze heel weinig broeikasgas uit, heeft u wel eens een wind van een spin geroken? Nee toch? Dat zegt genoeg lijkt mij.

Daarnaast kunnen insecten zich voeden met allerlei afvalstoffen, zoals mest en dode dieren e.d.

Krijgt u al trek? Nou denk er eens over na om heerlijke maden, die zich hebben gevoed met een kadaver van een hert te eten. Gekookt in zout water smaken ze net als garnalen. En met de juiste dressing een perfecte basis voor een cocktail.

 

Wat dacht u van een spinnen soepje vooraf, lekker met balletjes van gemalen spinnelijfjes gegarneerd met gefrituurde spinnepootjes, die als een knisperige delicatesse in je soepkom drijven.

Daarna een amuse van koolrups, deze fluweelzachte groene beestjes zijn heerlijk met een dressing van honing mayonaise.

Als hoofdgerecht nemen we de klassieker, gefrituurde sprinkhaan, gemarineerd in een marinade van zoete ketjap, knoflook en koriander. Super lekker.

Toetje maken we van vliegenijs, dat is eigenlijk ijs van vanille, waar vliegen hun eitjes in hebben gelegd. Bij iedere bite proef je de romige ijssmaak, met een korrelige nasmaak op  de tong verrukkelijk gewoon.

 

Voortaan als we de vliegenmepper met succes hebben gebruikt verdwijnt het geplette stukje eiwit niet in de vuilbak maar gewoon lekker in de mond.

Vliegen zo uit de lucht direct naar je mond, heerlijk toch?

Of bladluis op onze tuinplanten? Die lik je er zo vanaf!

Een vette kruispin zo uit zijn web getrokken, moddervet van een vliegenrijke zomer,

een sensatie gewoon.

Kleine pissebedden zo levend in de mond en gecrasht tussen de kiezen, eerst gekriebel op de tong, wat later overgaat in een walhalla van kleine harde stukjes, gelardeerd door een romige creme, met een iets bittere nasmaak.

Super lekker allemaal, voortaan zien we hele gezinnen zelf gevangen insecten eten in de parken en bossen. Weg met de saaie picknick mand, eten vang je voortaan zelf.

Zo komen we mooi van onze van onze kwelgeesten af en we profiteren van milieuverantwoorde proteïne.

 

Ik stop nu met schrijven want ik ga zo eerst even langs de Mac!

 

Eppo